pole prostokąta
Broo: Pole prostokąta jest równe 9 cm2, a średnica okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość 6
cm. Oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi prostokąta.
PROSZĘ BEZ TRYGONOMETRII, pozdrawiam.
8 wrz 18:09
daras: z układu r−ń:
ab = 9
wyliczysz a i b
a potem porównasz, który kąt jest mniejszy:
| | α | | a | | β | | 6 | |
sin |
| = |
| , sin |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
8 wrz 18:26
Aga1.:

a*b=9
a
2+b
2=36
8 wrz 19:03
albus54: sam do tego doszedłem, mozesz to rozwiązać? dzięki
8 wrz 19:34
albus54: sam do tego doszedłem, mozesz to rozwiązać? dzięki
8 wrz 19:35
Aga1.:

Ze wzoru P
prostokąta=4*P
trójkąta wychodzi natychmiast . A jak bez trygonometrii?
8 wrz 19:45
Aga1.: Próbowałam liczyć a i b, ale po co ?
8 wrz 19:47
albus54: tylko ze chcialem rozwiazzanie bez wykorzystania trygonometrii
8 wrz 19:51
Eta:
| | 1 | |
18=62*sinα ⇒ sinα= |
| ⇒ α= 30o −−− miara kąta ostrego |
| | 2 | |
lub α=150
o−−miara kąta rozwartego
8 wrz 19:52
Aga1.: A można bez trygonometrii?
8 wrz 19:59
albus54: Eta, bez trygonometrii sie nie da?
8 wrz 20:01
daras: da sie: weź kątomierz i zmierz
8 wrz 21:09