Ciekawe zad z logarytmów :)
Ludwik Montgomery: Wykaż, że:
[(1−log
32 3)] : [(log
2 3+ log
3 2 +1)*log
2 23]= log
2 3
Doszedłem do:
| | (1−log2 3)(1+ log2 3+ log22 3) | |
L= |
| = |
| | (log2 3+ log3 2 +1)*(log2 2− log2 3) | |
=(1+ log
2 3+log
22 3) : (log
2 3+ log
3 2 +1)=
Co dalej? Jak pozbyć się tej drugiej potęgi? Czy w ogóle robię to zadanie w poprawny sposób?
Myślałem też o wzorze na zmianę podstaw log, ale coś mi nie wychodzi... Proszę o pomoc i
wskazówki
8 wrz 17:55
PW: Niepotrzebnie się tak męczysz "ciągnąc węża". Skorzystaj z dobrodziejstw algebry. Po oznaczeniu
log
23 = a
lewa strona przyjmie łatwą do przepisywania i przekształcania postać
| | 1 | |
(*) (1 − a3) : [(a + |
| + 1)·(1 − a)] |
| | a | |
(zastosowaliśmy wzór na zamianę podstaw logarytmu w postaci
oraz twierdzenie o logarytmie ilorazu:
| | 2 | |
log2 |
| = log22 − log23 = 1 − log23). |
| | 3 | |
Prawda, jak teraz szybko można pokazać tezę działając na (*)?
8 wrz 18:13
===:
| | 1 | |
zamień teraz log32 na |
| ... mianownik do wspólnego ...skróć ... i ok  |
| | log23 | |
8 wrz 18:19
Ludwik Montgomery: Wielkie dzięki! Wszystko pięknie powychodziło (skróciło się po wymnożeniu)! Fajnie, że
pokazałeś mi, jak to można w prosty sposób rozwiązać − niby takie proste, a nigdy bym na to
nie wpadł − thanks...
8 wrz 18:21
Ludwik Montgomery: === Dzięki, ale algebraicznie jest chyba prościej, jak dla mnie....
8 wrz 18:22