Oblicz obwód tego trójkąta.
em: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C.
b) |AC|=4, sin∡ABC=u√5{5}
d) |BC|=6, cos∡BAC= 3}p{1313
8 wrz 16:51
PW: b) Mamy podany sinus kąta β (tego o wierzchołku C) i długość przyprostokątnej leżącej naprzeciw
β.
Wobec tego
Po podstawieniu danych wyliczymy |AB| − długość przeciwprostokątnej.
Mając długość przeciwprostokątnej i jednej z przyprostokątnych wyliczymy długość drugiej
przyprostokątnej (np. z twierdzenia Pitagorasa).
8 wrz 17:25
Paweł:
26 lis 22:30
Piotr:
26 lis 23:14