Dodawanie i odejmowanie sum algebraicznych
Johny: 1. Wyznacz sumę S+T.
a) S = 3x4 − 2x+7, T= −3x5 + 6x4 − x2 − x
b) S = −x6 + 2x4 − x3 , T= 1/2x6 − 1/3x4+ 3/4x3
c) S= 2x4−x−1, T= 6−2x−2x4−3x5
2. Wyznacz różnicę S−T
b) S= 2x3−4x+1 , T= x3 − 2x − 3
c) S= 6x4 + 3x2 −x , T= −x5+4x4 − 2x2−x+1
d) S= 2,75x5 + 1,25x3 , T= 7/4x5 − 3x4 + 7/4x3
3. Wyznacz wyrażenie W = S−2T
a) S= −3x4+2x2 , T= x4−1,5x2 + 3x
8 wrz 16:47
Aga1.: I w czym problem?
8 wrz 16:50
Mateusz: Nie rozumiem
8 wrz 17:46
daras: ładnie przepisał
8 wrz 17:49
Mateusz: Jak to ruszyć mniej więcej ?
8 wrz 18:21
8 wrz 18:28
PW: Mateusz, żartujesz oczywiście? A może wiesz jak prościej zapisać wyrażenie
(3x + 7) + (x2 − x − 4)?
Dla utrudnienia najpierw oznacz (3x+7) = S oraz (x2 − x − 4) = T i zapytaj: czemu jest równe
S+T?
8 wrz 18:29
daras: odjąć albo dodać
np. 2b)
S − T = 2x3−4x+1 −(x3 − 2x − 3) = x3 −2x + 4
8 wrz 18:29
Mateusz: Zbyt dużo "x" dla mnie
8 wrz 18:34
olekturbo: to tak samo jakbys mial 2a+3b+4c − 3a−4b+2c
8 wrz 18:36
daras: wszystkie "x" zostają !~!
8 wrz 18:54
daras: masz tylko wykonać działania na współczynnikach przy "x" w tej samych potęgach
8 wrz 18:55