geometria. pole czworokąta
BioPunek: Elo. Oblicz pole prostokąta którego przekątne długości 10 cm przecinają się pod kątem: a) 60
stopni b) 45 stopnic c) 30 stopni.
Prosze o rozwiazanie bez wykorzystywania wzorów trygonometrycznych tylko jakies dobre,
geometryczne, polskie cwaniactwo
8 wrz 16:39
olekturbo: P=1/2*d1*d2*sina
8 wrz 16:39
BioPunek: a widział co napisane w poleceniu?
8 wrz 16:41
Mila:

a)
ΔBOC−Δrównoboczny
8 wrz 16:52
Aga1.:

a)
P−{prostokąta}=4*P−{trójkąta równobocznego} o boku dł. 5cm.
8 wrz 16:56
BioPunek: a skąd wiadomo ze pole prostokata to 4 razy pole trojkata rownobocznego?
8 wrz 17:04
Mila:

ΔOEB−Δprostokątny równoramienny
5
2=h
2+h
2
| | 1 | | 5√2 | | 25√2 | |
PΔBOC= |
| *5* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
P
ABCD=25
√2
===============
8 wrz 17:06
BioPunek: dzieki

powiesz jeszcze ldaczego pole całego czworokąta jest rowne 4 polom trojkata?
8 wrz 17:14
BioPunek: juz w sumie zauwazylem trojkaty przystajace
8 wrz 17:16
Mila:

P
ABCD=a*b
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABO=PΔDCO= |
| *a* |
| b= |
| ab= |
| PABCD |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Analogicznie :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔBCO= |
| *b* |
| a= |
| a*b= |
| PABCD |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
8 wrz 17:17
BioPunek: dzieneczka

30 stopni tez zrobisz? ;>
8 wrz 17:20
Aga1.: Próbuj sam.
8 wrz 17:24
BioPunek: wysżło
8 wrz 17:29
BioPunek: zrobiłem tak, ze przyjmujac oznaczenia z waszych rysunków jako h przyjałem sobie wysokosc
trojkata AOD opadajaca na bok AO, ktory ma dlugos 5. pozniej z trojkata szczególnego: 5 = a .
h = 1/2 a. pole trojkata AOD = 5 * 2,5 * 1/2 = 6, 25. pole prostokata = 6,25 * 4 = 25. Moze
byc?
8 wrz 17:32
Mila:
W porządku. Dobrze .
W której jesteś klasie? ( pytam, bo nie chcesz trygonometrii.)
8 wrz 17:36
BioPunek: w trzeciej, ale po prostu chcialem na jakis inny, dodatkowy sposob wymyslec
8 wrz 17:48
BioPunek: Mila, mam jeszcze pytanie, przy tym prostokącie, w którym narysowałeś kąt 45 stopni, mozna
przyjąć, ze 5 = h√2, prawda?
8 wrz 18:01
BioPunek: w sumie to wiadomo
8 wrz 18:02
Mila:
Tak. Tylko, że nie chciałeś trygonometrii, to nie wiedziałam,
czy znasz ten wzór i liczyłam z Pitagoraska.
8 wrz 18:08
Broo: powiedz mi jeszcze, czy ten wzór z sinusem na pole jest w tablicach ktore mozna miec na
maturze?
8 wrz 18:09
Mila:
Jest wzór na pole trójkąta:
| | 1 | |
PΔ= |
| a*b*sinα, gdzie α− kąt między bokami a i b. |
| | 2 | |
8 wrz 18:49