uwiklane
paw: czy to jest funkcja uwiklana?
f(x,y)=x3+3xy2−15x−12y
wyadje mi sie ze nie, ale upewnijcie mnie proszę czy dobrze myślę.
jak mamy np xy2+yx−siny=0 <− funkcja uwikłana 2 zmiennych
a jak jest tak jak w pierwszym przykladzie to mamy inaczej:
z=x3+3xy2−15x−12y czyli funkcja 3 zmiennych
8 wrz 15:58
Nuti: Twoja f:RxR−−>R jest po prostu funkcją dwóch (NIE trzech!) zmiennych, o wartościach
rzeczywistych. Nie jest funkcją trzech zmiennych, bo ma tylko dwie zmienne, x i y. Nie jest
też funkcją uwikłaną, bo w wyraźny sposób definiuje wartość funkcji w każdym punkcie (x,y)
dziedziny, a nie poprzez jakąś dziwną zależność między wartością a argumentami (wtedy by była
uwikłana). Dobrze to ilustruje twój drugi przykład, z sinusem, bo tam nie ma wyraźnej
zależności y=f(x) ani x=f(x), tylko jest skomplikowana zależność między x i y. x i y są więc w
tę zależność UWIKŁANE.
9 wrz 09:25
Nuti: z jest u ciebie wartością funkcji w punkcie (x,y), a nie trzecią zmienną.
9 wrz 09:27
Nuti: pomyliłam się w pierwszym wyjaśnieniu.
Zamiast
y=f(x) ani x=f(x)
powinno być
y=f(x) ani x=f(y)
9 wrz 09:31