Wielomiany problem z zadaniem
realfan: Wiedząc że liczby 1 ; −2 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2+bx−2 rozwiąż nierówność
W(x)≤0
Proszę o szybką pomoc
7 gru 20:56
Kinia: ja bym podstawila najpierw 1 a potem −2 pod x i by ci wyszlo
7 gru 21:05
Nikka: Najpierw trzeba znaleźć a i b.
W(1) = 0 i W(−2) = 0
Podstaw najpierw pod x liczbę 1, potem −2 − otrzymasz dwa równania z niewiadomymi a i b.
I potem można zająć się nierównością.
7 gru 21:07
kaz: no to szybko
W(1)=0=1+a+b−2→a+b=1
W(−2)=0=−8+4a−2b−2→4a−2b=10→2a−b=5
a=1−b
2−2b−b=5→b=−1
a=2
W(x)=x3+2x2−x−2≤0
(x2−1)(x+2)≤0
x=−1⋁x=1⋁x=−2
x∊(−∞,−2>∪<−1,1>
7 gru 21:08
realfan: Ok wielkie dzięki mam jeszcze małe pytanie dlaczego (x2−1)(x+2)≤0 dlaczego jest x2 w zadaniu
nic nie było że jest podwójny
7 gru 21:16
kaz: bo nie jest
x2=1 to x=1⋁x=−1
7 gru 21:21
realfan: A jakby mógł ktoś rozwiązać jeszcze takie zadanko byłbym wdzięczny
Wielomian W(x)=x3−(k+m)x2−(k−m)x+3 jest podzielny przez dwumiany (x−1) i (x−3), wyznacz k i
m.
7 gru 21:29
kaz: podzielny oznacza to,że
W(1)=0 i W(3)=0
policz analogicznie,jak w poprzednim zadaniu
7 gru 21:32