`
Adam: Mam równanie różniczkowe y'=2y+2 rozwiązałem je i mam takie pytanie przez punkt (−2,3)
przechodzi ...... krzywych całkowych tego równania. Próbowałem podstawić wartości do
rozwiązania ogólnego ale niestety wyszła mi nie poprawna odpowiedź
8 wrz 15:24
J:
a jakie masz rozwiązanie ... y = ?
8 wrz 15:26
Adam: y=C*e2x−1
8 wrz 15:29
J:
wychodzi,że jedna, dla : C = 4*e4
8 wrz 15:34
Adam: No tylko skąd ten wynik, jak udało Ci się dojść bo to dla mnie istotne
8 wrz 15:47
J:
| | 1 | | 4 | |
3 = C*e−4 − 1 ⇔ C*e−4 = 4 ⇔ |
| = |
| ⇔ C = 4*e4 |
| | e4 | | C | |
8 wrz 15:49
Adam: Dziękuje jeszcze jedno, jeżeli y jest rozwiązaniem tego równania, y(6)=1, to y'(6)=... ? Jeśli
w równaniu różniczkowym był by x to nie było by problemu, bo mógłbym podstawić 6 i sprawa była
by banalna, a w takim przypadku jak postąpić ?
8 wrz 16:02
Adam: ^
8 wrz 16:44
henrys: y'(6)=2y(6)+2=2*1+2=4
8 wrz 16:59
Adam: Nie rozumiem jak to 2y(6)+2=2*1+2 ?
8 wrz 17:12
Adam : ?
8 wrz 18:48
Adam: ↑
8 wrz 19:06
J:
y'(x) = 2*y(x) + 2 .... jeśli: y(6) = 1, to : y'(6) = 2*y(6) + 2 = 2*1 + 2 = 4
8 wrz 20:04