granice
Blue: hej

Jak mam taką granicę, to dlaczego jest tylko jedno rozwiązanie 2, a nie też −2?
| | √1+4x2 | | | | | |
lim |
| =lim |
| = lim |
| = lim |
| | x | | x | | x | |
lim
√4....
x−>∞
8 wrz 15:17
Mila:
A skąd weźmiesz (−2)?
√4=2 i tylko 2 (w ℛ).
8 wrz 15:20
Blue: no bo −2*−2=4, więc zwątpiłam...
8 wrz 15:37
Mila:
Mylisz pojęcia.
Równanie :
x2=4 ma dwa rozwiązania
x=2 lub x=−2
Natomiast :
√4=2
8 wrz 15:40
J:
kłania się definicja pierwiastka drugiego stopnia
8 wrz 15:40
Blue: ok, dziękuję Mila, pewnie wyszłam na idiotkę
8 wrz 15:52
Mila:
Lepiej pytać, niż błądzić.
8 wrz 16:47