matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka, komponowanie lodów dyskretna to zuo!: Na ile sposobów można skomponować deser złożony z 7 gałek lodów, gdy do wyboru są 3 smaki(kolejnośc nie ma znaczenia)

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

Czy odpowiedzią będzie
?

8 wrz 13:40
henrys: ale smaki mogą powtarzać emotka
8 wrz 13:42
henrys: zaraz chyba źle zrozumiałem treść
8 wrz 13:43
J:

nawias
7 + 3 −1
nawias
nawias
7
nawias

kombinacje z powtórzeniami: =

8 wrz 13:43
dyskretna to zuo!: Dlaczego po 7?
8 wrz 13:45
dyskretna to zuo!: Dobra to będziee to samo
8 wrz 13:46
henrys: 7−elementowe kombinacje ze zbioru 3−elementowego
8 wrz 13:46
dyskretna to zuo!: No, ale to nie ważne w jaki sposób chyba będzie się myślało oba dadzą ten sam wynik. Z wykładu wyczytałem takie zadanie: W lodziarni są trzy rodzaje lodów: jogurtowe, bakaliowe i waniliowe. Sprzedaje się desery po 5 kulek. Na ile sposobów można skomponować deser (kolejność nie jest ważna). I mój ukochany prowadzący dał odpowiedź: Mamy liczby naturalne j≤5, b≤5, w≤5, j+b+w=5. Każdy taki zestaw można zakodować w 7 kratkach, z których dwie muszą być skreślone. Różnych deserów będzie więc tyle, na ile sposobów można skreślić dwie kratki z siedmiu, czyli tyle, ile różnych podzbiorów dwuelementowych w zbiorze

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

7−elementowym, czyli

Oba zadania chyba są na tą samą "łopatę"?
8 wrz 13:50
J:

nawias
7
nawias
nawias
5
nawias

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

tak, bo:
=

8 wrz 13:51
dyskretna to zuo!: "Na ile sposobów można wybrać 7 cukierków o trzech smakach?" To jest również tego typu zadanie

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

nawias
9
nawias
nawias
7
nawias

prawda odpowiedzią będzie
albo
?

8 wrz 14:13
J:

nawias
9
nawias
nawias
7
nawias

dokładnie tak , chociaż dla mnie bardziej przekonujące jest
, bo są to

siedmioelementowe kombinacje z powtórzeniam zbioru 3− elementowego
8 wrz 14:16
dyskretna to zuo!:

nawias
9
nawias
nawias
7
nawias

Właśnie się wczytałem w tą tematykę− faktycznie bardziej logiczną odpowiedzią jest
emotka

8 wrz 14:17
Mila: Zadanie jest równoznaczne z obliczeniem liczby rozwiązań równania : x1+x2+x3=7 w zbiorze N jeśli nie muszą być wykorzystane wszystkie smaki.(N=0,1,2,..}) ⇔ k=3 n=7 Liczba rozwiązań:
nawias
n+k−1
nawias
nawias
7
nawias

nawias
7+3−1
nawias
nawias
7
nawias

nawias
9
nawias
nawias
7
nawias

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

=
=
=

8 wrz 14:56
dyskretna to zuo!: Dziękuję za odpowiedzi teraz mam takie zadanie i zastanawiam czy ono się czymś różni od pozostałych : "Na ile sposobów można zamówić 3 koktajle (niekoniecznie różne) z 10 opisanych w menu? Kolejność nie ma znaczenia." Od rana trzaskam te zadania z kombinatoryki i już chyba wysiadam powoli, bo jeśli jest takie samo jak tamte to zaczynam chyba drugiego dna szukać w tych wszystkich zadaniachemotka
8 wrz 15:26
J: to samo ... 3 elementowe kombinacje z powtórzeniami zbioru 10− elementowego :

nawias
3 + 10 − 1
nawias
nawias
3
nawias

=

8 wrz 15:29
dyskretna to zuo!: Dziękuję bardzo za pomoc <3 Zrozumiałelm już to chyba, może się w ten czwartek poszczęści i po weekendzie w indeksie obok 2 na czerwono pojawi się upragnione 3 emotka Jeszcze raz dziękuję za pomoc
8 wrz 15:33
J: ..powodzenia emotka
8 wrz 15:35