Kombinatoryka, komponowanie lodów
dyskretna to zuo!: Na ile sposobów można skomponować deser złożony z 7 gałek lodów, gdy do wyboru są 3
smaki(kolejnośc nie ma znaczenia)
8 wrz 13:40
henrys: ale smaki mogą powtarzać
8 wrz 13:42
henrys: 
zaraz chyba źle zrozumiałem treść
8 wrz 13:43
J:
| | | |
kombinacje z powtórzeniami: = | |
| | |
8 wrz 13:43
dyskretna to zuo!: Dlaczego po 7?
8 wrz 13:45
dyskretna to zuo!: Dobra to będziee to samo
8 wrz 13:46
henrys: 7−elementowe kombinacje ze zbioru 3−elementowego
8 wrz 13:46
dyskretna to zuo!: No, ale to nie ważne w jaki sposób chyba będzie się myślało oba dadzą ten sam wynik. Z wykładu
wyczytałem takie zadanie:
W lodziarni są trzy rodzaje lodów: jogurtowe, bakaliowe i waniliowe.
Sprzedaje się desery po 5 kulek. Na ile sposobów można skomponować
deser (kolejność nie jest ważna).
I mój ukochany prowadzący dał odpowiedź:
Mamy liczby naturalne j≤5, b≤5, w≤5, j+b+w=5. Każdy taki zestaw można
zakodować w 7 kratkach, z których dwie muszą być skreślone. Różnych
deserów będzie więc tyle, na ile sposobów można skreślić dwie kratki
z siedmiu, czyli tyle, ile różnych podzbiorów dwuelementowych w zbiorze
Oba zadania chyba są na tą samą "łopatę"?
8 wrz 13:50
8 wrz 13:51
dyskretna to zuo!: "Na ile sposobów można wybrać 7 cukierków o trzech smakach?" To jest również tego typu zadanie
| | | | | |
prawda odpowiedzią będzie | albo | ? |
| | | |
8 wrz 14:13
J:
| | | |
dokładnie tak , chociaż dla mnie bardziej przekonujące jest | , bo są to |
| | |
siedmioelementowe kombinacje z powtórzeniam zbioru 3− elementowego
8 wrz 14:16
dyskretna to zuo!: | | | |
Właśnie się wczytałem w tą tematykę− faktycznie bardziej logiczną odpowiedzią jest | |
| | |
8 wrz 14:17
Mila:
Zadanie jest równoznaczne z obliczeniem liczby rozwiązań równania :
x
1+x
2+x
3=7 w zbiorze N jeśli nie muszą być wykorzystane wszystkie smaki.(N=0,1,2,..})
⇔
k=3
n=7
Liczba rozwiązań:
8 wrz 14:56
dyskretna to zuo!: Dziękuję za odpowiedzi teraz mam takie zadanie i zastanawiam czy ono się czymś różni od
pozostałych

:
"Na ile sposobów można zamówić 3 koktajle (niekoniecznie różne) z 10
opisanych w menu? Kolejność nie ma znaczenia."
Od rana trzaskam te zadania z kombinatoryki i już chyba wysiadam powoli, bo jeśli jest takie
samo jak tamte to zaczynam chyba drugiego dna szukać w tych wszystkich zadaniach
8 wrz 15:26
J:
to samo ... 3 elementowe kombinacje z powtórzeniami zbioru 10− elementowego :
8 wrz 15:29
dyskretna to zuo!: Dziękuję bardzo za pomoc <3 Zrozumiałelm już to chyba, może się w ten czwartek poszczęści i po
weekendzie w indeksie obok 2 na czerwono pojawi się upragnione 3

Jeszcze raz dziękuję za
pomoc
8 wrz 15:33
J:
..powodzenia
8 wrz 15:35