Pochodna funkcji w punkcie
D: wyznacz kat ktory styczna do wykresu f(x)=x
2 tworzyz dodatnim kierunkim osi ox jesli
poprowadzono ja w punkcie (x0, f(x0))
i wyszło mi 60stopni
Mógłby ktoś sprawdzic
8 wrz 12:26
J:
nie ... f'(x) = 2x , tgα = f'(x0) , tgα = 2x0 ⇒ α = arctg(2x0)
8 wrz 12:29
5-latek: f'(x0)=tgα to α=60o
8 wrz 12:31
5-latek: Chyba się pospieszylem zamiast odpocząć przed praca
8 wrz 12:32
D: | | | |
Hmm no robiłam to tak ze lim h→0 |
| = lim h→0 (√3 + h = |
| | h | |
√3
tgα=
√3
α=60
i nie rozumiem jak dalej
8 wrz 12:37
J:
nie ... to ja niedoczytałem zadania do końca ... myślałem,że punkt x
0 nie jest podany
| | √3 | | √3 | |
jeśli jednak x0 = |
| , to: α = arctg(2* |
| )= arctg √3 = 60 0  |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 12:37
J:
masz dobrze ... przepraszam
8 wrz 12:38
J:
zawsze masz: tg α = f'(x0) ⇒ α = arctg(f'(x0))
8 wrz 12:40
D: Uff, to mogę analogicznie reszte przykładów robić ^^ Dzięki panowie
8 wrz 12:40