indukcja
Daansa: Indukcyjnie wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n≥ 160 istnieją liczby naturalne x i y
takie, że n =11x + 17y.
To jeszcze raz ja, chciałem się upewnić czy do tego dowodu wystarczy tylko to
n = 11x + 17y, natomiast
n+1 = 11x + 17y + 1, ale
1 = 2*17 − 3*11 , czyli
n+1 = 11x + 17y + (2*17 − 3*11) = 11(x−3) + 17(y+2) = 11x1 + 17y1
8 wrz 00:19
8 wrz 00:23
Daansa: ten mi sie wydaje logiczniejszy co tutaj podalem
8 wrz 00:23
:): ten co podałes jest ok
8 wrz 00:35
:): chociaż to troche dziwne..ze piszą dla kazdej n≥160
Wedle twojego dowodu..możnaby zacząc od n≥1
8 wrz 00:36
Daansa: no wiem dlatego pytam
8 wrz 00:37
:): aaaaaaaaaaaaaaa no jest MYK
obei liczby mają być naturalne

!
8 wrz 00:37
:): 2 i −3...

no nie
8 wrz 00:38
Daansa: to co ja mam zrobić?
8 wrz 00:38
:): iśc spac
8 wrz 00:39
Daansa: aleee chcialbym to umieć
8 wrz 00:42
8 wrz 00:43
Daansa: wiem, ale jutro poprawka

jak obejsc ta −3
8 wrz 00:44
:): twój
dowod nie jest taki do konca do wyrzucenia...
zauwaz ze jak n=11x+17 i x>3

to tak jak napisałas
n+1=11(x−3)+17(y+2) i na mocy założenia będzie ok...
8 wrz 00:46
:): napisałas 1=2*17−3*11
POSZUKAŁBYM teraz przedstawienia 1=A*17+B*11 A tym razem ujemne, B dodatnie...
8 wrz 00:47
Daansa: nie rozumiem
8 wrz 00:50
:): poprzedni wpis rozumiesz?
8 wrz 00:51
Daansa: 00:47 nie rozumiem
8 wrz 00:53
:): DAANSA PISZ COS bo ide spac
8 wrz 00:53
:): okk
8 wrz 00:53
Daansa: jestem caly czas
8 wrz 00:56
:): Odkryłes, że 1=2*17−3*11
i wtedy n+1=11(x−3)+17(y+2)
ale także 1=−9*17+14*11
czyli
n+1=11(x+14)+17(y−9)
no i teraz z założenia było n=11x+17 y
jezeli x>3 to pisze n+1=11(x−3)+17(y+2) i koniec
jeżeli x<3 x i y>9 to pisze n+1=11(x+14)+17(y−9) i koniec

jedyne przyapdki nieobjete to
x=1,2 i y=1,2,3,4,5,6,7,8 częsć można sprawdzić a częśc sie wyklucza (n≥160)
8 wrz 00:57
Daansa: ahhhh, ale moja literowka bo dla n>=60
8 wrz 00:59
:): nawet wszystkei takie sie wykluczaja bo 11*2+8*17=158...a to najwieskza możliwa
8 wrz 00:59
:): 
DDDDDDDDDDD
a no to nie wszystkie...ale rozumowanie dalej dobre...
po prostu przyapdki
x=1,2
y=1,2,3,4,5,6,7,8
trzeba sprawdzic ręcznie..pozostlae są załatwione...
8 wrz 01:00
:): może nie jest to najprostsze rozwiazanie..ale POPRAWNE JAK NAJBARDZIEJ
8 wrz 01:01
:): kminisz?
8 wrz 01:01
Daansa: tak troche xD
8 wrz 01:02
Daansa: ejjj dobra zajarzylem haha!
8 wrz 01:02
:): po prostu 2*8=16 przyapdkó mozan od bidy sprawdzić...wiele odpada
bo n≥60.. wiec np para (x,y)=(1,2) odpada itd..
a resza masz załatwioen..przeczytaj jeszcze raz wszsytko..chwile posiedze jescze
8 wrz 01:03
:): oo
8 wrz 01:03
Daansa: ale moge tak w formalnym dowodzie sprawdzac wszystkie 16 przypadkow?
8 wrz 01:04
:): mozna szuakc jeszcze innego rpzedstawienia 1...i to znów odrzuci pare przypadków..
8 wrz 01:05
:): no nic ciekawszego ci teraz nie wymysle..pewnie istnieje prostszy sposó tez..

no ale prosty jest ten tez
8 wrz 01:06
Daansa: juz naprawde rozumiem i mam radoche
8 wrz 01:06
:): można łądnie napisać jak to sie pisze w matematycznych ksiazkach.. w skończonej ilości
możliwosci ŁATWO SPRAWDZIĆ, ŻE JEST DOBRZE
8 wrz 01:07
:): suuuper!
8 wrz 01:07
Daansa: xD
8 wrz 01:07
daansa: dobrej nocy ci zycze!
8 wrz 01:11
:): trzymaj sie!
8 wrz 01:15
:): Porozkminialiśmy...a tam w ogóle było że n=11x+7y chyba... :
))
Rozumowanie będzie analogiczne..ale dla jasności
n=60 mamy
60=1*11+7*7
i teraz
1=2*11+(−3)*7=(−5)*11+8*7 //to tylko taka uwaga narazie
Zakładany, że n=11x+7y
n+1=11(x+2)+7(y−3)=11(x−5)+7(y+8)
n=11x+7y
jeżeli y≥3 to n+1=11(x+2)+7(y−3) i jest ok
jeżeli y<3 ale x≥5 to n+1=11(x−5)+7(y+8)
jeżeli teraz
y<3 i x<5 to powinniśmy sprawdzić
ale 11*4+2*7=58<60 więc tamte będą jeszcze mnijesze => nic nie trzeba sprawdzać

Mam nadzieje, ze do tego spojrzysz

Trzymaj sie
8 wrz 02:17
daansa: Teraz spojrzałem, na egzaminie dał zdecydowanie trudniejsze dowody, któree po prostu oblałem,
bo to zwykła pamięciówka była.. z praktycznych miałem o dziwo problem tylko z jednym, zeby
znalezc NWD 3 liczb 128,200, 180 i (a,b,c)=ax+by+cz
8 wrz 22:49
:): 
będzie co z tego jeszcze czy warunek?
9 wrz 00:20
9 wrz 16:21