yeti:
chyba tu powinno być do potegi 10-ej

boinaczej nie ma sensu

miejsce zerowe pierwszego wyrazenia x = 1/2
po podzieleniu przez (x -1/2) otrzymamy 12x
2 -10x +2
2(6x
2 -5x +1) Δ=1 x
1 =1/2 x
2 =1/3
mamy rozkad 2(x- 1/2) (x-1/3) (x-1/2) czyli 2(x-1/2)
2 (x-1/3)
w drugim wielomianie Δ=49
√Δ =7 x
1 = -1/5 x
2= 1
rozkład -(x+1/5)(x-1) = (1- x)(x+1/5)
nierówność przybierze postać po uproszczeniu
pierwszego wielom. przez 2
(x-1/2)
20(x-1/3)
10 (1-x)
5(x+1/5)
5 > 0
przy parzystych wykładnikach wartości
jednomianów (x-1/2) i (x-1/3) są >0 więc
podobnie(1-x)
4 (x+1/5)
4 też >0 czyli pozostaje
rozpatrzyć znak tylko
(1 - x)( x+ 1/5) > 0 a tu już prosto


ramiona paraboli do dołu

wiesz

:0
czyli wartości >0 dla x ∈( -1/5, 1) i tyle
