Równania dwukwadratowe
Początkujący: Nie potrafię tego rozgryźć − możecie mi pomóc

x
4 −10x
2 +9 = 0
x
4 + 4x
2 + 4 = 0
x
4 − 4x
2 + 4 = 0
jeśli jest kilka sposobów obliczania to pokażcie mi je
z góry dziękuję
7 gru 20:46
$Damian$: Witam
te zadania nie są trudne...
np.
x4+ 4x2 + 4 =0
(wzór skróconego mnożenia)
x4 + 4x2 + 4 = (x2 + 2)2 = 0 − dalej powinieneś sobie poradzić
ostatnie podobnie
x4 − 4x2 + 4 = (x2 − 2)2 = 0
7 gru 20:52
Ola: x2=t
t2−10t+9=0
7 gru 20:54
Nikka: c) korzystamy zw wzoru skróconego mnożenia:
x4 − 4x2 + 4 = 0
(x2)2 − 2*2*x2 + 22 = 0
(x2 − 2)(x2 − 2) = 0
(x2 − 2)2 = 0
x2 −2 = 0
(x−√2)(x+√2) = 0
x−√2 = 0 lub x+√2 = 0
x = √2 lub x = −√2
7 gru 20:55
Początkujący: Dziękuję wszystkim za pomoc już rozumiem
7 gru 21:00
Nikka: uwaga na b) równanie nie ma rozwiązania
7 gru 21:03