indukcja
Daansa: We wtorek poprawka, ktoś coś?
Indukcyjnie wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n≥ 160 istnieją liczby naturalne x i y
takie, że n =11x + 17y.
7 wrz 00:04
zombi: n = 11x + 17y, natomiast
n+1 = 11x + 17y + 1, ale
1 = 2*17 − 3*11 , czyli
n+1 = 11x + 17y + (2*17 − 3*11) = 11(x−3) + 17(y+2) = 11x1 + 17y1
7 wrz 00:12
Daansa: skąd wziąłeś te 2 i −3? z eulera?
1 = 2*17 − 3*11
do tego momentu rozumiem, ale dalej juz nie
7 wrz 00:14
zombi: Mamy założenie indukcyjne, że liczba n przedstawia się w postaci 11x + 17y. W kroku indukcyjnym
chcemy pokazać, że również liczba
n+1 może być przedstawiona w takiej postaci.Więc zapisuję, że
n+1 = (11x+17y) + 1. Wszystko ok, tylko chcielibyśmy przedstawić jedynkę w postaci 11p+17q,
wtedy wszystko się będzie zgadzać.
Łatwo można zgadnąć albo obliczyć, że
1 = 11*(−3) + 17*(2), czyli
n+1 = 11x+17y+11(−3) + 17(2), teraz pogrupować
= 11x + 11(−3) + 17y + 17(2) = 11(x−3) + 17(y−2).
I widzimy, że nasze n+1 również przedstawia się w tej postaci.
7 wrz 00:24
Daansa: aaaaaa już rozumiem, dzięki! Nie wiedziałem, że te oba mam do siebie dodać

i głupiałem
7 wrz 00:29
Daansa: Indukcyjnie wykazać, że liczba 9 · 13n − 4n2 − 1 jest podzielna przez 8 dla każdego n ∈ N.
A wiesz może jak to zrobić?
7 wrz 00:30
zombi: Zał.
9*13n − 4n2 − 1, jest podzielne przez 8, czyli
9*13n − 4n2 − 1 = 8p, dla pewnego p.
Mamy pokazać, że
9*13n+1 − 4(n+1)2 − 1 dzieli się przez 8.
Problematyczna jest ta enka w wykładniku 13. Więc wykorzystamy założenie w ten sposób, że
wyliczymy 9*13n.
9*13n = 8p + 4n2 − 1.
Ale wiemy, że 9*13n+1 − 4(n+1)2 − 1 = 13*(9*13n) − 4(n+1)2 − 1 = ... dokończ
7 wrz 00:43
Daansa: chwila bo próbuje przetrawić to co mi pokazałeś
7 wrz 00:46
Daansa: ahhh widzę co tam zrobiłeś!
7 wrz 00:47
Daansa: wychodzi 52 n2−8 n+104 p−22
ale co mi to daje?
7 wrz 00:48
Daansa: tam powinno być chyba
9*13n = 8p+4n2 +1
7 wrz 00:51
Daansa: 52 n2−8 n+104 p+4, ale to nadal mi nic nie daje..
7 wrz 00:52
zombi: 13[8p+4n2+1] − 4(n+1)2 − 1 = 13*8p + 13*4n2 + 13 − 4n2 − 8n − 4 − 1
= 13*8p + 12*4n2 − 8n + 8 = 13*8p + 8*6n2 − 8n + 8 = 8(...)
7 wrz 00:53
Daansa: ale..
lewa = 13[8p+4n2+1] − 4(n+1)2 − 1 ≠ 13*8p + 13*4n2 + 13 − 4n2 − 8n − 4 − 1
7 wrz 00:57
zombi: Jak to nie?

13*8p okej, 13*4n
2 okej, 13*1 okej. Nie widzę błędów rachunkowych.
7 wrz 00:59
Daansa: kurde czekaj
7 wrz 01:00
Daansa: no zgadza się
7 wrz 01:02
Daansa: okej moja kolej, przypilnujesz?
7 wrz 01:04
7 wrz 01:07
Daansa: ii z tym znów mam problem
7 wrz 01:08
Daansa: podpowiedź?
7 wrz 01:08
zombi: Już chwila rozpiszę sobie.
7 wrz 01:15
Daansa: 4. 26(n+1)+1 + 32(n+1)+2
7 wrz 01:18
zombi: 26n+1 + 32n+2 = 11p, dla wygody zapiszę to sobie jako
26n+1 + 9n+1 = 11p ⇔ 9n+1 = 11p − 26n+1.
Teraz krok
26n+7 + 9n+2 = 26*26n+1 + 9*9n+1 =
64*26n+1 + 9(11p − 26n+1) = ...
7 wrz 01:20
Daansa: teraz już to widzę, semestr temu miałem indukcje ii zapomniałem jak sobie "ułatwiać" życie
7 wrz 01:23
Daansa: http://i.imgur.com/aU9MpNd.png
a jeszcze ostatnie na dzisiaj?
3..4998
4998−3=1665 − tyle liczb jest podzielnych przez 3, ale jak sprawdzic ktore nie sa podzielne
jednoczesnie przez 6?
7 wrz 01:28
Daansa: dobra już wiem, to ta godzina..

po prostu odjąć te przez 6
7 wrz 01:29