Pierwiastki równania
michalt38: Witam. Mam pewien problem, otóż trzeba rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej:
1+0,1z(−1)=0
Mnożąc równanie obustronnie przez z wychodzi jeden pierwiastek z=−0,1, natomiast mnożąc przez
x3 wychodzą 2 rozwiązania: z=−0,1 i z=0. Które z tych rozwiązań jest poprawne
6 wrz 23:32
michalt38: Przepraszam, równanie wygląda tak: 1+0,1z−1=0
6 wrz 23:34
:): | | 1 | |
1+0.1*z−1=0 czyli 1+0.1* |
| =0  |
| | z | |
6 wrz 23:35
michalt38: tak
6 wrz 23:35
:): mnożąc razy 10
czyli tak jak napisałeś

mnożąc dodajesz sobie pierwiastków...a te przejścia były równoważne
pzdr
6 wrz 23:37
michalt38: Dziękuję bardzo za odpowiedź
6 wrz 23:39
michalt38: | | (1−z6)2 | |
Mam jeszcze jeden problem. W ułamku |
| mam znaleźć miejsca |
| | z10(1−z)2 | |
zerowe mianownika, czyli z
10(1−z)
2=0 i po obliczeniu otrzymuję z=0 i z=1. Jednak jeżeli
| | z−12 | |
pomnożę ten ułamek przez |
| to otrzymam w mianowniku z−2−2z−1+1 a |
| | z−12 | |
przyrównując go do 0, otrzymam tylko z=1. Które z tych rozwiązań jest dobre?
6 wrz 23:53