Zadanie
Ania: hej

rozwiązuje sobie zadania pod katem matury i trafiłam na jedno, którego nie wiem jak zrobić:
Na obszycie zielonek serwetki zużyto x dm koronki. Na obszycie czerwonej serwetki zużyto (x+3)
dm. O ile dm promień koła, w kształcie którego jest czerwona serwetka, jest większy od
promienia koła, w kształcie którego jest zielona serwetka? Podaj wynik przyjmując π=3
z góry dziękuje za pomoc
6 wrz 21:14
PW:
2πr = x
2πR = x+3
6 wrz 21:17
Ania: 2πr = 2πR−3
2πr+3=2πR
2*3*r+3=2*3*R
6r+3=6R
r+0.5=R
R−r = 1/2 dm
?
6 wrz 21:21
PW: Tak, i wynik jest zadziwiający (dopóki nie napisze się tych równości). Niezależnie od tego, czy
serwetki były malutkie, czy wielkie jak stadion, jeśli tylko obwody różnią się o 3 dm, to
promienie różnią się o 1/2 dm.
Jest takie słynne zadanie z piłką i kulą ziemską − obydwie opasujemy sznurkiem, po czym
dodajemy sznurkom po 1 metrze. Okazuje się, ze odstęp między sznurkiem a kulą jest ten sam dla
piłki i kuli ziemskiej.
6 wrz 21:28