rozwiąż równanie
noot: 6−|4−x|=|2−3x|
6 wrz 21:03
xxx: wiesz od czego zacząć?
6 wrz 21:04
J:
w przedziałach
6 wrz 21:04
xxx: wyznacz miejsca zerowe wyrażeń pod wartościami bezwzględnymi i następnie należy rozwiązywać to
w 3−ech przedziałach
6 wrz 21:06
6 wrz 21:07
noot: Rozwiązałem, ma wyjść x∊ (0,2) ale mi w ogóle nie wychodzi
6 wrz 21:07
Metis: Pokaż wiec jak rozwiązujesz.
6 wrz 21:08
noot: Już wiem gdzie zrobiłem błąd, dzięki.
6 wrz 21:09
noot: Miałem −4 zamiast 4 i to mi totalnie zmieniło zadanie
6 wrz 21:09
Eta:
|4−x|= |x−4| i |2−3x|= |3x−2|
i mamy równanie: |x−4|+|3x−2|=6
========================================
(−∞, 23) | <23, 4) | <4, ∞)
=========================================
−x+4−3x+2=6 | −x+4+3x−2=6 | x−4+3x−2=6
4x=0 2x=4 4x=12
x=0 x=2 x=3∉<4,∞)
Odp: x∊{0,2}
6 wrz 21:22
Liczba:

czarny to f(x)=|2−3x|
czerwony to 6−|4−x|
Widzisz ze sa dwa rozwiązania x=0 i x=2
Twój zapis x∊(0,2) jest zły bo mowi on o tym ze rozwiązaniem tego równania sa liczby z
przedzialu (0,2) bez 0 i 2
Powinien być taki x∊{0,2} jest to zbior dwuelentowy 0 i 2
6 wrz 21:26