całki
bimbam: mam obliczyć całkę
| | dx | |
∫ |
| = |
| | | | 1 | | √3 | | [ (x + |
| )2 + ( |
| )2 ]2 | | | 2 | | 2 | |
| |
a jak dalej
6 wrz 20:50
J:
| | 1 | |
podstawienie: x + |
| = t |
| | 2 | |
6 wrz 20:51
bimbam: zaraz spróbuję przeliczyć
6 wrz 20:52
J:
| | dt | | 1 | | t | |
∫ |
| = |
| arctg |
| |
| | t2+ a2 | | a | | a | |
6 wrz 20:54
Mila:
| | 1 | | √3 | | 2x+1 | | √3 | |
[x+ |
| = |
| t, t= |
| , dx= |
| dt] |
| | 2 | | 2 | | √3 | | 2 | |
kończ sam.
6 wrz 21:06
Mila:
Przepraszam:
W mianowniku : (t2+1)2
6 wrz 21:07
bimbam: Dalej powinienem dać radę sam
6 wrz 21:14
Mila:
Powodzenia.
6 wrz 21:17
bimbam: mam jeszcze jedno pytanie co do wzoru
W książce Krysicki, Włodarski jest wzór
| | dx | | 1 | | x−k | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + C |
| | (x−k)2 + b | | √b | | √b | |
w którym jest zamiana zmiennych: x−k=
√bt
czy ten wzór działa, gdy jest plus zamiast minusa
| | dx | | 1 | | x+k | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + C |
| | (x+k)2 + b | | √b | | √b | |
| | 1 | |
bo to jest właśnie zadanie z "plusem" (x+ |
| ) |
| | 2 | |
i nie wiedziałem, czy mogę stosować ten wzór.
6 wrz 21:30
Mila:
Zobacz jakie dałam podstawienie, działa.
6 wrz 21:40
bimbam: tak przypuszczałem, ale chciałem zapytać.
Dzięki
6 wrz 21:47
bimbam: całka obliczona
7 wrz 00:08