Jak?
W potrzebie: | | √3 | |
Odczytuję z tablic, że |
| cos przyjmuje dla: 30o |
| | 2 | |
taaak
6 wrz 20:40
xxx: nie
6 wrz 20:41
===:
tyle, że cosinus kąta w I ćwiartce jest dodatni
6 wrz 20:42
Janek191:
6 wrz 20:44
W potrzebie: Wiec jak to zrobic i zapisac?
6 wrz 20:44
6 wrz 20:47
xxx: Masz rysunek, a poważnie znak minus też jest ważny
6 wrz 20:47
W potrzebie: Bez wykresu
6 wrz 20:49
Janek191:
Odczytać z wykresu:
x = 90
o + 60
o = 150
o lub x = 210
o
lub
| | π | | π | | 5 | | π | | 7 | |
x = |
| = |
| = |
| π lub x = π + |
| = |
| π |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Jest to rozwiązanie w przedziale < 0; 2π >
−−−−−−−−−−
Ogólnie mamy:
| | 5 | | 7 | |
x = |
| π + 2π*k lub x = |
| π + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita |
| | 6 | | 6 | |
6 wrz 20:51