Trafiłem przypadkiem na takie zadanie i zupełnie nie mogę znaleść rozwiązania :/
Voldius: Prosta k jest styczna do okręgu o środku O, punkcie A. Wyznacz miarę kąta zawartego między
styczną i cięciwą AB okręgu, gdzie B jest punktem na okręgu, wiedząc, że kąt ACB=440 i C jest
punktem na okręgu.
6 wrz 19:59
Janek191:
Popraw treść zadania
6 wrz 20:07
Eta:

Szukany kąt , to kąt "dopisany" jego miara = mierze kąta wpisanego opartego na łuku AB
zatem |∡BAD|=|∡ACB|=
44o
6 wrz 20:38
Voldius: Właśnie o takim podejściu myśałem, ale żeby było to możliwe czy styczna nie musi być równoległa
do odcinka |CB|?
9 wrz 19:10
Janek191:
Musi, ale Ecie trochę nie "wyszedł " rysunek
9 wrz 19:11
Voldius: Hah OK, dzięki za pomoc 😃
10 wrz 07:44
Aga1.:

styczna nie musi być równoległa do CB.
10 wrz 08:47
Janek191:
I ∡ AOB I = 2 α ⇒ I ∡ OAB I = 90o − α ⇒ miara szukanego kąta = α
10 wrz 12:06