Proszę o rozwiązanie
MałaMi: Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
W(x)=4x3 + 4x2+3x−3
p=0,5
6 wrz 19:21
:): poczytaj o tw Bezouta i dzieleniu wielomianów
6 wrz 19:22
MałaMi: no co ty...
6 wrz 19:26
MałaMi:
6 wrz 19:26
:):
6 wrz 19:30
:): nie napisałem ci tego złośliwie...
6 wrz 19:31
:): skoro p jest pieriwastkiem wielomianu W..to moge go podzielić przez (x−p) bez reszty
6 wrz 19:31
PW: No to ty. Forum nie jest maszynką do rozwiązywania zadań. Jeżeli nie znasz tego twierdzenia
albo nie umiesz dzielić, to nic nie pomoże.
6 wrz 19:31
Janek191:
To może umiesz mnożyć : ?
W(x) = ( x − 0,5)*( a x
2 + b x + c) = 4 x
3 + 4 x
2 + 3 x − 3
Wylicz : a , b , c
a następnie rozłóż trójmian kwadratowy, jeżeli się da
6 wrz 19:34
Liczba: Mala Mi napisz na www.zadane.pl
6 wrz 19:36
MałaMi: dzięki
6 wrz 19:41
Dziwny człek: można to rozwiązać schematem hornera:
W(0,5)=0
a więc
Δ=36−4*6*6 <0
2 wyciągnąłem z drugiego nawiasu
W(x)=(2x−1)(2x
2+3x+3)
6 wrz 19:51