matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pole trapezu.
trororror:
Przekatna trapezu rownoeamiennego ma długość 3/4 i jest prostopadla do ramienia o długości =1. Oblicz pole.
6 wrz 18:24
Janek191:
3
p =
4
c = 1 Mamy
9
25
a
2
= p
2
+ c
2
=
+ 1 =
16
16
5
a =
4
a*h = p*c
3
*1
4
3
h =
=
5
4
5
9
16
x
2
= c
2
− h
2
= 1 −
=
25
25
4
x =
5
5
8
b = a − 2 x =
−
< 0 − błędne dane
4
5
6 wrz 19:07
Eta:
6 wrz 19:07