.
Karol: Witam,wytłumaczy mi ktoś jak narysować ten wykres i przesunąć te wektory ?
f(x)=−(x3+1)
wydaje mi się że wektor będzie wyglądać tak u=[−1;0]
6 wrz 18:21
Liczba: najprościej to zrobić tabelke i narysować ten wykres
6 wrz 18:32
Karol: A narysowałby mi ktoś bo mam narysowany ale nie wiem czy jest dobrze a w odpowiedziach w
książce nie mam
6 wrz 18:33
Liczba:
6 wrz 18:35
Eta:
6 wrz 18:35
Kacper:
6 wrz 18:36
Kacper:
Przegrałem
6 wrz 18:36
Eta:
6 wrz 18:46
Karol: ale wektor wskazuje na to że będzie przesunięcie o 1 w lewo
6 wrz 18:57
Karol: Proosze pomóżcie
6 wrz 19:09
PW: No i dobrze, jak "+", to w lewo, zajrzyj do teorii.
6 wrz 19:29
Liczba:

Jak już napisałem najlepiej zrobić tabelke i po krzyku
jest wtedy najszybciej
jeśli chcesz się napracować to tak
1. rysujesz wykres funkcji f(x)= x
3 (czarny
2 wykres f(x)=x
3 przesuwasz o jedna jednostke w lewo i masz wykres f(x)= (x
3+1) (czerwony
3 wykres f(x)=(x
3+1) odbijasz symetrycznie względem osi OX i masz wykres funkcji
f(x)=−(x
3+1) ten niebieski
6 wrz 19:29
Mila:
(2) f(x)=x3⇒translacja o wektor [0,1] ( jedna jednostka w górę).⇒otrzymujesz wykres
funkcji:
y=x3+1
6 wrz 19:49
PW: O rany,
Mila ma rację

, sknociłem. Zamiast spojrzeć na przepis na funkcję,
odpowiedziałem mechanicznie na pytanie Karola z 18:57.
6 wrz 19:53
Liczba: Tak Mila ma racje . Ja się tez kopnalem
6 wrz 19:59