kombinatoryka
Ola: Witam ponownie,
tym razem proszę o podanie i wyjaśnienie , która moja odpowiedź na dane zadanie jest poprawna.
Spotykam się z różnymi opiniami.
Zad.
Ile jest liczb całkowitych 6−cyfrowych takich, że występuje w nich dokładnie 1 razy cyfra 4 i
trzy razy cyfra 2.
zadanie rozwiązałam na dwa sposoby , niestety mam dwa różne wyniki, dlatego proszę o korektę co
jest poprawnie.
Rozwiązanie 1.
| | | | | | | |
* | * 8 * 8 − | * | * 8 * 7 = 2720 |
| | | |
krótkie wyjaśnienie czemu tak :
wiadomo, że nie mogę użyć już liczby 4 i 2 , więc mam do wyboru tylko 8 liczb.
Chodzi mi o to, że nie mam napisane w którym miejscu są te liczby ustawione, więc jeśli założę,
że te cyfry mam w środku liczby, to pierwsze pole zostaje puste a tam nie mogę wziąć 0 , bo
nie będzie już całe wyrażenie 6−cyfrowe. Potem zakładam, że jednak któraś z tych cyfr jest
pierwsza i mogę wtedy spokojnie wybrać pozostałe 2 cyfry i każdą na 8 sposobów. Na koniec to
odejmuje jak w równaniu wyżej i mam wynik.
Rozwiązanie 2.
które rozwiązanie jest poprawne ? czy może obydwa są źle ?
6 wrz 18:14
Kacper:
Oba rozwiązania błędne
6 wrz 18:30
Kacper:
Natomiast jeśli w rozwiązaniu 1 napiszesz:
6 wrz 18:35
Ola: gdzie występuje błąd?
6 wrz 18:35
Ola: komentarz w tym samym czasie.
a dlaczego w drugiej części równania, tylko " * 8 ", nadal brakuje nam jednej cyfry do liczby
6−cyfrowej
6 wrz 18:36
Kacper:
Skoro od wszystkich możliwości chcesz odjąć te z 0 na początku (myślę, że o to ci chodziło), to
masz 5 miejsc do obstawienia.
6 wrz 18:42
Ola: tzn pierwsza możliwość wygląda tak :
4 2 2 2 <−−− chodzi, że pierwsze miejsce jest obsadzone, czyli resztę mogę wybrać na 82
w drugim przypadku :
4 2 2 2 < −−−− pierwsze pole mam puste i nie mogę wstawić tam zera, bo nie będzie to liczba
6−cyfrowa , więc pierwsze pole wybieram na 7 sposobów ( 1,3,5,6,7,8,9) a drugie już na 8.
6 wrz 18:45