Oblicz obwód trapezu
olaaa: Dany jest trapez prostokątny ABCD. Oblicz obwód trapezu, jeśli |AC|=10, kąt CAB= 30 stopni i
kątc ACB ma 90 stopni.
AC jest przekątną tego trapezu.
6 wrz 18:03
Liczba:
6 wrz 18:08
olaaa: Chodzi mi tylko o sprawdzenie wyniku −−−> 15√3 + 5
6 wrz 18:10
Liczba: Żeby sprawdzić twój wynik to musze zadanie rozwiazac a mi się nie che
Może podaj swoje obliczenia
6 wrz 18:14
olaaa: |AB| policzyłam z wysokości w trójkącie równobocznym, więc 20√3/3
|CB| to 1/2 AB czyli 10 √3/3
AD =1/2 AC
AD=5
DC też z wysokości trójkąta równob. − 5√3
więc obwód = 15√3 +5
6 wrz 18:19
Eta:
Tu nie ma trójkąta równobocznego ( tylko trójkąty "ekierki" o kątach 30
o, 60
o, 90
o
Odp ok
6 wrz 18:23
Liczba: A które to są trójkąty równoboczne ?
6 wrz 18:24
olaaa: tak, ale jest tu połowa trójkąta równobocznego, więc też chyba można skorzystać
6 wrz 19:47
Eta:
6 wrz 19:49