zapomnialem po wakacjach
olekturbo: Napisz równanie okręgu o promieniu √5, wiedząc, że jego środek należy do prostej o równaniu
x−y+1=0 i okrąg ten jest styczny do 2x+y−1=0
6 wrz 17:51
olekturbo: pomoze ktos
6 wrz 18:21
Eta:
S(x, x+1) i r=
√5
Odległość d środka S od prostej k: 2x+y−1=0 jest równa r=
√5
zatem :
| | 2*x+x+1−1| | |
|
| =r ⇒ |3x|=5 ⇒ x=...................... |
| | √22+12 | |
dokończ .......są dwa takie okręgi .................
6 wrz 18:27
Mariusz:
y=x+1
(x−x
0)
2+(y−(x
0+1))
2=5
6 wrz 18:29