Pomocy :))
Krzyś: Dla jakich wartości parametru t funkcja określona wzorem f(x)=a2−(t+1)x+3t−5 ma takie miejsca
zerowe ze suma ich kwadratów jest większa od ich sumy.
6 wrz 17:33
xxx: a czy treść zadania (dokładnie równanie funkcji) została poprawnie przepisana?
6 wrz 17:36
Krzyś: f(x)=x
2−(t+1)x+3t−5 Sorki
6 wrz 17:42
6xdj: x12+x22>x1+x2
Teraz wzory Viet'a
6 wrz 17:44
xxx: Powodzenia
6 wrz 17:45
6xdj: Należy jeszcze dodac warunek ze Δ≥0
6 wrz 17:50
Krzyś: dlaczego delta musi być ≥0 ?
x12+x22>x1+x2 wyszło mi: t2−5t+10 ( delta <0)
delta≥0 wyszło t1=3 t2=7
Czyli: t∊(−∞;3)u(7;∞) tak?
6 wrz 18:39
Kacper:
A możesz mówić o sumie miejsc zerowych, gdy ich nie ma?
6 wrz 18:44
Krzyś: To chyba było by trudne
6 wrz 18:46
Aga1.: Przy 3 i 7 przedział domknięty.
6 wrz 19:50
Krzyś: W odpowiedziach jest niedomknięty.

Dlaczego twierdzisz że domknięty ?
Moim zdaniem powinno być założenie że delta jest > od zera a nie ≥
6 wrz 19:57
Aga1.: Masz rację, bo jest funkcja, a nie równanie, i założenie powinno być:Δ>0
6 wrz 20:28
Liczba: jeżeli nie ma napisane ze sa dwa rozne miejsca zerowe to Δ≥0
6 wrz 20:32
Krzyś: A przedział powinien być domknięty czy niedomknięty ?
6 wrz 20:34
Liczba: Przy warunku na delte oczywiście domknięty
6 wrz 20:36
Krzyś: To chyba jakiś błąd w odpowiedziach, ok dzięki Liczba
6 wrz 20:38
lolo:
f(x)=x
2−4x+4 − ta funkcja ma jedno miejsce zerowe

nauczcie się wreszcie!
6 wrz 20:40
Liczba: No a teraz jaki wyszedł przedzial dla x12+x22>x1+x2 ?
Dopiero teraz wyznacz czesc wspolna tych przedzialow
6 wrz 20:45
Mila:
f(x)=x2−(t+1)x+3t−5
x12+x22>x1+x2
Δ=(t+1)2−4*(3t−5)
6 wrz 21:30
Aga1.: @Liczba .
Funkcja kwadratowa ma 2 miejsca zerowe (one są różne)gdy Δ>0.
Pewnie pomyślałaś o równaniu (tak jak ja).
funkcja np. y=(x−2)2 ma jedno miejsce zerowe,jest nim liczba 2.
Równanie (x−2)2=0
Liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym x1=x2
6 wrz 22:14