Równanie z wartością bezwzględną
Dano: |2−|2x+3||=4
6 wrz 17:18
6xdj: 2−|2x+3|=4 lub 2−|2x+3|=−4
Rozwiaz te dwa równania
6 wrz 17:21
xxx: 2−|2x+3| = 4 lub 2−|2x+3| = −4
|2x+3| = −2 lub |2x+3| = 6
sprzeczność lub 2x+3 = 6 lub 2x+3 = −6
ostatecznie x = 1,5 lub x = −4,5
6 wrz 17:22
6xdj: I dalej nie będzie umial bo nie rozwiazal sam
6 wrz 17:24
xxx: Na liczbach łatwiej skumać − co do zasady:
|f(x)| = a ⇔ f(x) = a ∨ f(x) = −a
6 wrz 17:26
6 wrz 17:28
Dano: @up
Podobnie mam w zeszycie, chciałbym się dowiedzieć skąd się wzięło: |2x+3| = −2 lub |2x+3| = 6
6 wrz 17:32
xxx: wszystko, co było poza wartością bezwzględną, przerzuciłem na drugą stronę równania i
podzieliłem przez liczbę/współczynnik stojący przy wartości bezwzględnej
6 wrz 17:35
Dano: przy pierwszym przypadku to rozumiem
−|2x+3|=2 /:(−1)
|2x+3|=−2
sprzecz.
Ale nie mogę rozgryść jak w drugim przypadku jest |2x+3|=6
6 wrz 17:52
xxx: 2−|2x+3|=−4
−|2x+3| = −6 /: (−1)
|2x+3| = 6
6 wrz 17:58
Dziadek Mróz:
|2 − |2x + 3|| = 4
Teoria:
| | ⎧ | −x dla x < 0 | |
| |x| = | ⎩ | x dla x ≥ 0 |
|
|2 − |2x + 3||
↙ ↘
[2 − |2x + 3|] −[2 − |2x + 3|]
↙ ↘ ↙ ↘
[2 − [2x + 3]] 2 − (−[2x + 3]) −[2 − [2x + 3]] −[2 − (−[2x + 3])]
6 wrz 18:36