.
Michał99: | | −1 | | 1 | |
Cześć wyjaśni mi ktoś czemu tak jest że f(x)= |
| = |
| |
| | 3−x | | x−3 | |
Proszę niech ktoś mi wyjaśni czemu tak się dzieje
6 wrz 16:57
6xdj: | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| = |
| = |
| = |
| |
| 3−x | | 3−x | | −(3−x) | | −x+3 | | 3−x | |
6 wrz 17:00
olekturbo: −(b−a) = a−b, bo −(b−a) = −b+a = a−b
6 wrz 17:00
6xdj: ten minus może być w liczniku , przed ułamkiem lub w mianowniku
6 wrz 17:01
PW: O, i najlepiej to tłumaczy 6xdj
6 wrz 17:03
Aga1.: Będzie nauczycielem.
6 wrz 17:12
Michał99: Ale czemu w mianowniku x i 3 zamieniają się miejscami ?
6 wrz 17:31
Michał99: | | 1 | | 1 | |
nie może być tak |
| = |
| ? |
| | −(3−x) | | −3+x | |
6 wrz 17:34
6xdj: ja cos się dzisiaj za dużo myle
Będzie tak jak Ty napisales
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Od tego momentu = |
| = |
| = |
| |
| | −(3−x) | | −3+x | | x−3 | |
Przepraszam
6 wrz 17:38
6xdj: A czemu Michale zamieniają się miejscami ?
Otoz dlatego ze −3+x to masz dodawanie dwóch liczb a jak wiesz dodawanie jest przemienne
tzn a+b=b+a wiec −3+x=x+(−3)= x−3
6 wrz 17:42
Michał99: Ok zapomniałem o tym

Dziękuję
6 wrz 17:52
6xdj:
6 wrz 17:54
Michał99: | | 1 | | 1 | |
A dlaczego jest tak : |
| = |
| ? |
| | −3−x | | −x−3 | |
6 wrz 17:59
olekturbo: to jest to samo
6 wrz 18:02
Michał99: Racja nie zauważyłem tego,sorry za kłopot
6 wrz 18:05