Uzasadnij, że
~~ela~~: wartość wyrażenia (3−√5)3 jest równa 72−32√5.
6 wrz 16:46
6xdj: Wzor (a−b)3 i do liczenia
6 wrz 16:47
~~ela~~: tak też robiłam, ale wyszło mi 252+32√5
6 wrz 16:51
Aga1.: Zapisz obliczenia to znajdziemy błąd
6 wrz 16:52
6xdj: =33−3*32*√5+3*3*(√5)2−(√5)3= licz
6 wrz 16:55
~~ela~~: (3−√5)3=33−3*32*(−√5)+3*3*(−√5)2−(−√5)3=27−27*(−√5)+9*25−(
−√125)=27+27√5+225+5√5=252+32√5
6 wrz 16:59
6xdj: =27−27√5+45−5√5
Przeciez a=3 i b= √5 a nie −√5
6 wrz 17:03
~~ela~~: no dobra, ale 3*3*(√5)2 =225
6 wrz 17:10
6xdj: 
Przeciez
√5= 5
1/2
(
√5)
2=
√5*
√5=5
1/2*5
1/2= 5
1/2+1/2= 5
1=5
jest wzor a
n*a
m= a
n+m Mamy jednakowe podstawy to dodajemy wykładniki
6 wrz 17:15
Agata: faktycznie, dzięki!
6 wrz 17:20
6xdj: A TY sobie przyjelas ze √5= 5 i 52=25*9=225 ? tak ?
6 wrz 17:22
Agata: tak
6 wrz 17:46