Procenty
Agata: Piotr zarabia o 20% więcej od Joli. O ile mniej zarabia Jola od Piotra?
6 wrz 16:24
PW: "O ile mniej" to się nie dowiemy.
6 wrz 16:29
Agata: Chodzi o ile mniej procent, wydawało mi się to jasne, zresztą tak samo jest w zadaniu.
6 wrz 16:31
6xdj: Co jest dla Ciebie jasne to dla drugiego wcale tak być nie musi .
należy dokładnie przepisac tresc zadania
6 wrz 16:35
PW: Niech
a oznacza zarobki Piotra, zaś
b − zarobki Joli. Informacja podana w zadaniu
oznacza, że
a = 1,2b.
wobec tego
b ≈ 0,8333,
co oznacza, że zarobki Joli stanowią około 83,33% zarobków Piotra. Jaka jest odpowiedź?
6 wrz 16:54
pigor: ..., M...

ja lubię algebraicznie tak :
niech
x%=? − szukana procentowa różnica pensji (zarobków) ,
wtedy z warunków zadania
P=120%J i J=(100−x)%P ⇔ J=(100−x)%*120%jJ /*1000 ⇔
⇔ 1000=(100−x)*12 /:12 ⇔ 83,(3)= 100−x ⇒
x%=16,(6)% .
odp. Jola zarabia o 16,(6)% pensji Piotra mniej ...
6 wrz 16:57
6xdj: Czyli znowu dyskryminacja kobiet
6 wrz 17:07
Agata: Są podane 4 odpowiedzi, trzeba wybrać jedną
A. o 16 23 %
B. o 20%
C. o 80%
D. o 83 13 %
6 wrz 17:13
PW: Oznacza to, że nie zapisywali wyniku w przybliżeniu, lecz dokładnie (nie zamieniali wyniku na
ułamek dziesiętny). Poprawna odpowiedź to A.
6 wrz 19:40
Janek191:
Nie ma dyskryminacji, bo Piotr to dyrektor, a Jola jest jego sekretarką
6 wrz 19:53