Trygonometria
Piotrek: Pomocy nie rozumiem

wykaż że dla dowolnego kąta α prawdziwa jest tożsamość
tg
2α−sin
2α
−−−−−−− = tg
4α
cos
2α
Z góry wielkie dziękuję za pomoc i poświęcony czas
6 wrz 15:05
ICSP: | | π | |
Dziwne, dla α = |
| nie działa |
| | 2 | |
6 wrz 15:06
Aga1.: Tak zupełnie dla dowolnego kąta to nie może być, bo zasada jest,że mianownik ≠0
| | sin2 α | | sin2 α | | 1 | |
L=( |
| − |
| )* |
| = |
| | cos2 α | | 1 | | cos2 α | |
6 wrz 15:12
Kasia 99:
ze względu na tangens cosα≠0
| | sin2α−sin2α*cos2α | | sin2α(1−cos2α) | | sin4α | |
L= |
| = |
| = |
| =tg4α=P |
| | cos4α | | cos4α | | cos4α | |
6 wrz 15:22
PW: | | π | |
Jak dla mnie to tożsamość jest prawdziwa  zawsze. Dla x= |
| obie jej strony nie mają |
| | 2 | |
sensu. Tylko proszę nie rzucać kamieniami.
6 wrz 16:14
Kacper:
Zapewne autor miał na myśli dla dowolnego kąta α,
dla którego to wyrażenie ma sens
6 wrz 16:22
PW: Tak jest jak prawi Kacper. Można po prostu napisać: dla wszystkich α, dla których lewa
strona ma sens, jest ... (tu przekształcenia Kasi).
6 wrz 16:28