| 6x3 + 4x + 1 | ||
mam całkę ∫ | dx | |
| x4 + x2 |
| 6x3 + 4x + 1 | |
| x4 + x2 |
| A | B | Cx + D | ||||
= | + | + | ||||
| x | x2 | x2 + 1 |
| A | Bx + C | ||
+ | |||
| x2 | x2 + 1 |
| Ax + B | Cx + D | |||
+ | ||||
| x2 | x2 + 1 |
| 6x3+4x+1 | 6x3 | 4x+1 | ||||
∫ | dx=∫ | dx+∫ | dx | |||
| x4+x2 | x2(x2+1) | x4+x2 |
| 2x | 4x+1 | |||
=3∫ | dx+∫ | dx | ||
| x2+1 | x4+x2 |
| 4x+1 | 4x+1 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
| x4+x2 | x2(x2+1) |
| 1 | ||
t= | ||
| x |
| 1 | ||
dt=− | dx | |
| x2 |
| 4/t+1 | ||
−∫ | dt | |
| 1/t2+1 |
| 4/t+1 | ||
−∫ | dt | |
| (1+t2)/t2 |
| 4t+t2 | ||
−∫ | dt | |
| 1+t2 |
| 4t−1+1+t2 | ||
−∫ | dt | |
| 1+t2 |
| 1−4t | ||
∫ | dt−∫dt | |
| 1+t2 |
| 1+x2 | 1 | |||
−arctan(x)−2ln| | |− | +3ln|1+x2|+C | ||
| x2 | x |