kombinatoryka, rachunek prawdopodobieństwa
Ola: Hej, nie mam pojęcia jak rozwiązać tego typu zadanie, proszę o lekką pomoc i jakieś
nakierowanie.
Zad.
Spośród 8 miejsc na ile sposób można usadzić Michała, Bartka, Tomka, tak aby za każdym razem
nie siedzieli obok siebie.
* nie wiem jak rozwiązać to zadanie, aczkolwiek bardzo analogiczne zadanie bym rozwiązała, np
takie, że : mamy 8 miejsc i na ile sposobów można usadzić całą trójkę aby zawsze siedzieli
obok siebie. Zrobiła bym to tak :
Ω = 8!
6 wrz 14:37
Marcin: No to może policzyć zdarzenie przeciwne.
P=1−((3!*5!)/8!)
3!−na tyle sposobów chłopcy mogą siedzieć obok siebie
5!−na tyle sposobów można rozsadzić resztę osób
6 wrz 14:42
Ola: no, ale jak mam pytanie na ile sposobów , to chyba nie mogę zrobić tego ze zdarzenia
przeciwnego , czyli odejmując coś od 1, bo nie mogę mieć np na 0.25 sposobów.
6 wrz 14:52
Kasia 99:
M,B,T − siedzą obok siebie na 3!*5!*6 = 3!*6! sposobów
M,B,T − nie siedzą obok siebie na 8!−3!*6! sposobów = 6!(7*8−3!)=6!*50 sposobów
i to wszystko
6 wrz 14:56
Aga1.: Mam pytanie, czy jest 8 osób, czy tylko te wymienione trzy.
Przydałaby się poprawna treść zadania.
6 wrz 15:03
Ola: Kasia 99, dziękuję ale trochę nie jasne te Twoje zapisy i średnio rozumiem.
Aga1, jest 8 miejsc ( przyjmijmy , że jest to jakiś rząd ). To robi nam jakąś różnicę ?
6 wrz 15:06
Aga1.: Robi, jeśli sadzamy 8 osób na ośmiu krzesłach, to jest 8! możliwości, jeśli zaś mamy 8 krzeseł
i 3 osoby, to można je usadowić na 8*7*6 sposobów przy czym 5 krzeseł będzie wolnych.
6 wrz 15:20
Ola: okej to się zgodzę.
ale dalej coś mi nie pasuje w rozwiązaniu tego zadania bo na 8*7*6 to nie mamy pewności, że nie
siedzą obok siebie.
wydaje mi się, że powinno to być zrobione trochę inaczej.
6 wrz 15:26
Aga1.: Ola, ale w obydwu przypadkach mogą siedzieć obok siebie lub nie .
Zakładam, że jest 8 osób i 8 krzeseł
6 wrz 15:33
Ola: no dobrze, czyli załóżmy, że mamy 8 osób na 8 miejsc i trójka z tej grupy nie chce siedzieć
obok siebie. I wychodzi takie banalne rozwiązanie jak 8*7*6 = 336 ?
coś własnie mi nie pasuje pod tym względem, że jest jakaś trudność w tym ustawieniu tych osób.
6 wrz 15:37
Aga1.: Absolutnie nie!
6 wrz 15:39
Ola: ugh, to już nie rozumiem.
Możesz to obliczyć i powiedzieć jak ?
6 wrz 15:40
Aga1.: Bez poprawnej treści zadania ani rusz, bo na początku liczyłaś prawdopodobieństwo .
Czy np.takie usadzenie
M X BT X X X X to siedzą obok siebie?
6 wrz 15:47
Ola: Mamy 8 osób, w śród nich znajdują się 3 osoby Michał, Tomek, Bartek, na ile sposobów można
usadzić grupkę przyjaciół tak, aby każdy z tych 3 osób nie siedział obok siebie.
Czyli nie może być tak jak napisałaś wyżej. Już lepiej skonstruowałam treść zadania ?
6 wrz 15:51
PW: Zadanie jest trudniejsze niż mogłoby się wydawać. "Nie siedzą obok siebie" należy rozumieć jak
"żadnych dwóch z nich nie siedzi obok siebie". Wykluczyć należy nie tylko ustawienia typu
(x1,M,B,T, x2, ..., x5),
ale również typu
(x1, M, T, x2, x3, B, x4, x5).
6 wrz 15:51
Ola: PW, żaden obok żadnego nie może siedzieć.
nie może być sytuacji , że
X M T X X B
tylko najprostsza jaka może być :
M X T X B X X X
6 wrz 15:54
PW: O, nie widziałem tego pisząc swoją uwagę − jestem zgodny z Agą1.
Ostatnie sformułowanie koszmarne − co to znaczy "nie siedział obok siebie"? Razy kilka zdarzyło
mi się wyjść z siebie, ale wtedy nie siadałem obok, raczej szybko chodziłem.
6 wrz 15:55
PW: Rzucam jakiś pomysł. Niech każdy z 3 chłopców chwyci prawą ręką lewą dłoń swojej
dziewczyny i niech tak siadają. Na pewno drugi niechciany tuż obok chłopak nie zasiądzie w
bezpośrednim sąsiedztwie, bo uniemożliwi to dziewczyna (jego lub tego drugiego).
6 wrz 16:01
Ola: uh wybaczcie za ten błąd.
wybaczcie , że dokładnej treści nie pamiętam, ale nie mam tego przed sobą tylko piszę to co
kojarzę. A główne założenie zadania było właśnie takie jak :
Do kina przychodzi 8 osób, zajmują cały rząd. W śród grupki uczniów jest 3 którzy nawzajem się
nienawidzą i nie chcą siedzieć obok siebie. ŻADEN OBOK ŻADNEGO NIE CHCE SIEDZIEĆ.
Na ile sposobów możemy usadzić całą grupę.
lepiej ?
6 wrz 16:01
Ola: cały czas myśląc nad tym zadaniem, jednak chyba dochodzę do wniosku, że odpowiedź Kasi, jest
tutaj poprawna :
M,B,T − siedzą obok siebie na 3!*5!*6 = 3!*6! sposobów
M,B,T − nie siedzą obok siebie na 8!−3!*6! sposobów = 6!(7*8−3!)=6!*50 sposobów
6 wrz 16:07
PW: Teraz jest zrozumiałe i czytaj radę z 16:01 (jest żartobliwa, bo dziewczyn może tam nie być w
ogóle, ale posadzenie obok "buforowego" osobnika ma sens − wtedy usadzamy już tylko 5 bytów na
5 możliwych miejscach).
6 wrz 16:07
Aga1.: Siedzą obok siebie jest w porządku.
Olu jeśli przyjąć, że odp. Kasi jest prawidłowa
to usadzenie np. M X BTXXXX oznacza,że MBT nie siedzą obok siebie.
6 wrz 16:38
Ola: Aga, ale oni nie mają prawa siedzieć obok siebie.
żaden obok żadnego nie chce usiąść.
6 wrz 16:41
Aga1.: Wobec tego (druga część)odp. Kasi jest niepoprawna.Tych sposobów będzie znacznie mniej.
6 wrz 16:45
Ola: to w takim razie, możesz powiedzieć jakbyś to zrobiła ? skoro już znasz treść zadania ?
6 wrz 17:23
PW: Nie chcesz trzymających się za ręce w kinie, więc podam inny pomysł.
Najpierw na kulkach. Mamy trzy czerwone kulki, które musimy rozdzielić wstawiając między każde
dwie co najmniej jedną zieloną:
na przykład:
••••••••,
co odpowiada przedstawieniu liczby 5 (zielonych) jako sumy 4+1
lub
••••••••.
co odpowiada przedstawieniu 5 = 1+3+1
lub
••••••••,
co odpowiada temu samemu przedstawieniu sumy (sekwencja zielonych została przesunięta w prawo)
lub
••••••••,
co odpowiada przedstawieniu 5 = 1+1+2+1.
Jeżeli umiemy zliczyć wszystkie takie przedstawienia liczby 5 w postaci sumy dwóch, trzech lub
czterech składników, to policzymy na ile sposobów można ustawić w szeregu 8 kulek, w tym 3
czerwone, w taki sposób by żadne czerwone nie sąsiadowały ze sobą.
Przejście od jednakowych kulek do rozróżnialnych ludzi nie powinno stanowić problemu.
Problemy widzę dwa: albo mam tendencję do utrudniania prostych zagadnień, albo nie jest to
zadania dla przeciętnego licealisty.
6 wrz 17:48
PW: Już wiem, co skomplikowałem niepotrzebnie. Między pięcioma zielonymi kulkami są cztery miejsca,
na których możemy umiejscowić kulki czerwone. Kulki czerwone można jeszcze umiejscowić przed
pierwszą zieloną lub po ostatniej zielonej. Mamy więc 6 miejsc, na których można bez obawy
konfliktu ustawić 3 czerwone kulki, po prostu
sposobów. Teraz zamiast kulek osoby, a więc odpowiednia liczba permutacji.
6 wrz 18:00
Aga1.: Olu, po podpowiedzi PW poradziłaś sobie?
6 wrz 20:09