matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Dominika:
Wielomiany
Dany jest wielomian w(x)= a
0
+ a
1
x + ... + a
n
x
n
Oblicz sumę współczynników wielomianu w przy parzystych potęgach zmiennej x, wiedząc, że jego stopień jest parzysty oraz w(1)=−8 i w(−1)=2.
6 wrz 14:07
Kacper:
Fajne zadanko
6 wrz 14:10
ICSP:
−8 + 2
=
−3
2
6 wrz 14:13
ICSP:
Męczące zadanie, czas na obiad
6 wrz 14:14