125 | 1 | 1 | ||||
a) 0,125= | = | . Dalej, 8=23, czyli pierwszy czynnik to ( | )9 (gdy mamy | |||
1000 | 8 | 2 |
1 | ||
( | )10 (bo podniesc do potegi ujemnej to odwrocic ulamek, no i − jak poprzednio − | |
2 |
1 | ||
mnozymy wykladniki 2 i 5, iloczyn 10). Calosc jest wiec rowna ( | )19 (przy mnozeniu | |
2 |
1 | ||
dodaje sie wykladniki poteg). Rozumiesz? Twoje a to | , a twoje m to 19. | |
2 |
25 | 1 | 13 | ||||
b) 33=27, a 34=81. Poza tym 3,25=3 | =3 | = | . | |||
100 | 4 | 4 |
1 | 1 | 1 | ||||
Licznik wyrazenia: ( | )5=( | )5=( | )15. | |||
27 | 33 | 3 |
13 | ||
Mianownik wyrazenia: 813,25=81 | =4√8113=313 Tak tu paskudnie wyglada, ale | |
4 |
13 | ||
tam w srodku ma byc 81 do potegi | , jasne? | |
4 |
1 | ||
No i teraz dzielimy licznik przez mianownik i dostajemy ( | )28 (podzielic przez 3 to | |
3 |
1 | ||
razy | no i wykladniki poteg dodajemy przy mnozeniu). | |
3 |
1 | ||
Twoje a jest rowne | , a m=28. | |
3 |
2 | ||
w c wyszlo a= | , a m=6. | |
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |