wykaż że... pierwiastki i potęgi
Patuśka: Wykaż że √13−4√3=2√3−1
6 wrz 11:43
ICSP: P = 2√3 − 1 = √(2√3 − 1)2 = √12 − 4√3 + 1 = √13 − 4√3 = L
6 wrz 11:45
PW: Skoro ma b yć √a = b, to powinno być b2 = a − taka jest definicja pierwiastka*) i tak
trzeba myśleć.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
*) Z pewnymi dodatkowymi założeniami
6 wrz 11:46
Patuśka: @ ICPS Dzięki bardzo, już wiem o co chodziło, miałam problem z rozłożeniem lewej strony
na wzór skróconego mnożenia. Myślę że z następnymi przykładami już dam radę. Dzięki!
6 wrz 11:48