Jeszcze jedno pytanie.
kuba: dana jest funkcja y=
√x−1 wykres funkcji przekształcono najpierw przez powinowactwo o osi OY i
skali k=
−23a następnie otrzymany wykres przesunięto równolegle o wektor [4,−2] i
otrzymano wykres funkcji g. Podaj wzór funkcji g.
czy to będzie tak? Najpierw powinowactwo.
y=
√−3/2x−1
Potem wektor [4,−2]
y=
√−3/2(x−4)−1 −2 =
√−3/2x+6−1−2 =
√−3/2x+5−2

jak ktoś pomoże to jest mistrz
6 wrz 11:20
Kacper:
| | −2 | | 3 | |
Zdecyduj się czy skala jest |
| czy − |
| , poza tym jest  . |
| | 3 | | 2 | |
6 wrz 11:30
kuba: a nie jest przypadkiem tak że w powinowactwie OY jeżeli skala jest równa i −2/3 to we wzorze
funkcji zapisuje się ją −3/2 ?
6 wrz 11:47
PW: Punkt (x, y) przekształca się na punkt (kx, y). Jeżeli y = f(x), zaś po przekształceniu y =
g(kx), to mamy równość:
f(x) = g(kx)
,
a więc po podstawieniu (dla lepszego zrozumienia) u = kx
przy czym należy pamiętać, że u należą do przeskalowanej dziedziny. Pisząc x zamiast u
dostajemy
kuba ma rację.
6 wrz 12:04
kuba: dziękuję za rozwianie wątpliwości PW
6 wrz 12:06
kuba: a mam jeszcze jedno pytanie jeżeli wcześniej dziedziną funkcji y=√x−1 był x <1,10> to jaka
będzie dziedzina funkcji po przekształceniu podanym wyżej?
6 wrz 12:37
Kacper: Widzę, że ktoś uważa
PW 
Jak masz wzór, to możesz na jego podstawie wyznaczyć dziedzinę.
6 wrz 14:23