Rozłóż na czynniki
Madzia13: a). x5+x4−x3−x2+x+1
b). x−x2+x3−x4
c) ac−bc−a2+2ab−b2
d). x4+2x2+1
e) a2p2+b2q2−b2p2−a2q2
f). x3+x−1−x2
g). x6−x2
6 wrz 11:02
Kacper:
Własne pomysły? Czy czekasz na gotowce?
6 wrz 11:04
Madzia13: W sumie to nie wiem jak się za to zabrać. Więc przydałby się przykład.

A potem może jakoś
pójdzie.
6 wrz 11:06
Mariusz:
a) sprawdź x=−1
b) pogrupuj wyrazy
c) pogrupuj wyrazy ,przydatny będzie też wzór skróconego mnożenia
d) wzór skróconego mnożenia
e) pogrupuj wyrazy ,przydatny będzie też wzór skróconego mnożenia
f) pogrupuj wyrazy
g) wyciągnij x2 następnie wzór skróconego mnożenia
6 wrz 11:08
Kacper:
To pokażę ci jeden, a dalej sama próbujesz...

Ogólnie tutaj korzystamy z trzech operacji: wyłączanie przed nawias wspólnego czynnika,
grupowanie wyrazów i wzory skróconego mnożenia.
g) x
6−x
2=(*) =x
2(x
4−1)=(**)=x
2(x
2−1)(x
2+1)=(**)=x
2(x−1)(x+1)(x
2+1)
(*) − wyłączamy przed nawias x
2
(**) wzór na różnicę kwadratów
6 wrz 11:11
Madzia13: Jutro mam pierwsza kartkówkę z rozszerzonej matmy. Poważna sprawa. XD JEJCIU, dzięki pomocne
ludziska!
6 wrz 11:15