BŁAGAM O POMOC!
kuba: Podaj kolejne przekształcenia funkcji y=(fx) aby otrzymać y= − 12f(−2−x)
6 wrz 10:44
kuba: PROSZĘ NIECH KTOŚ SZYBKO POMOŻE
6 wrz 10:44
Kacper:
Dosyć skomplikowane, ale można np tak:
1. y=f(x) , [2,0]
2. y=f(x−2) S
OY
3. y=f(x−2) S
OX
| | 1 | |
4. y=−f(−x−2) Powinowactwo prostokątne względem osi OX i skali |
| |
| | 2 | |
6 wrz 10:52
kuba: bardzo dziękuję rozumiem, że −x−2 to to samo co −x+(−2) i można zmienić kolejność na −2−x i
jest wszytsko tak jak ma być tak

?
6 wrz 10:56
Kacper:

Tylko od razu zaznaczam, że to nie jedyna możliwość
6 wrz 11:07