Obliczyć pochodną
łap: Obliczyć pochodną ((cosx)x)' jak to policzyć? nie ogarniam. Proszę o pomoc
6 wrz 09:06
xxx: cosxx = f(x)
f '(x) = (cosxx)' = (eln cos xx)' = (ex ln cos x)' = ex (x ln cos x)' = ....
6 wrz 09:44
łap: moge prosić o wzór do tego?
7 wrz 16:05
:): trzeba po prostu skorzystać z wałsości
a=elna
w szczególności
f(x)=eln(f(x))
czyli u ciebie (cos(x))x=eln((cos(x))x)=ex*ln(cos(x))
a z tym już powinieneś dać rade
7 wrz 16:08
J:
f(x) = cosxx = elncosxx = exlncosx = exlncosx(xlncosx)' ...
i teraz liczysz pochodną iloczynu funkcji w nawiasie
7 wrz 16:10
Dziadek Mróz:
y = cos
x(x) = ...
a = eln(a)
... = e
ln(cosx(x)) = ...
loga(bc) = cloga(b)
... = e
xln(cos(x))
y = e
xln(cos(x))
y = e
u u = vw v = x w = ln(z) z = cos(x)
y' = [e
u]' = e
u * [u]' = *)
u' = [vw]' = [v']w + v[w]' = **)
v' = [x]' = 1
| | 1 | |
w' = [ln(z)]' = |
| * [z]' = ***) |
| | z | |
z' = [cos(x)]' = −sin(x)
| | 1 | | sin(x) | |
***) = |
| * (−sin(x)) = − |
| = −tg(x) |
| | cos(x) | | cos(x) | |
**) = 1 * ln(cos(x)) + x * (−tg(x)) = ln(cos(x)) − xtg(x)
*) = e
xln(cos(x)) * (ln(cos(x)) − xtg(x))
7 wrz 16:36