Wyznacz współrzędne punktu P
Po prostu: Dane są punkty A=(−1,10) i B=(7,−2). Wyznacz współrzędne punktu P, jesli,
a) 3PA (na górze strzałka) = −PB (na górze strzałka
b) AP (na górze strzałka) + PB (na górze strzalka) = AB (na górze strzałka
c) AP (na górze strzałka) − PB (na górze strzałka) = AB (na górze strzałka).
Bardzo proszę o pomoc
6 wrz 09:02
Aga1.:

a)
P(x,y)
PA
→=[−1−x,10−y]
PB
→=[7−x,−2−y]
Punkt P leży na prostej AB (wykorzystaj ten fakt)
6 wrz 09:19
Po prostu: czyli mam wyliczyć sródek i tylko tyle ?
6 wrz 09:55
Aga1.: Punkt P nie leży na środku odcinka AB.
Zapisz warunek wykorzystując powyższe zapisy i wykorzystaj równość wektorów
6 wrz 09:58