Obliczyć y''(x) - funkcja uwikłana
jakubs: Oblicz druga pochodną funkcji uwikłanej y=y(x) określonej równaniem:
x*ey +y*ex−2=0
w punkcie x0 = 0
Liczę pierwszą pochodną po x:
ey+x*ey*y' + y'*ex + y*ex = 0
Jest ok ?
6 wrz 04:08
jakubs: I w sumie problematyczne zadanko:
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji uwikłanej"
f(x,y) → x*e
−(x2+y2)
z warunków mam coś takiego:
x*e
−(x2+y2)=0
e
−(x2+y2) −2x
2*e
−(x2+y2) = 0
Jak z tego wyznaczyć "kandydatów" ?
Z drugiego równania otrzymałem
co z y ?
6 wrz 04:49
jakubs: .
7 wrz 01:53
zombi: Pierwsza pochodna
7 wrz 02:03
7 wrz 02:34
5-latek: Czesc
jakubs 
Po swojemu żyć
7 wrz 09:18
jakubs: Sesja poprawkowa trwa, czuję się jak wrak człowieka, nie mam ochoty na nic ...
7 wrz 18:14
Mila:
Wytrwałości życzę, pracuj a miłe chwile przed Tobą.
7 wrz 18:28
Metis: Rozumie ktoś z Was elektrostatykę?
Nie mogę poradzić sobie z jednym zadaniem
7 wrz 19:02
jakubs: No co tam ? Może się uda pomóc
7 wrz 20:47
Metis: Dzięki
jakubs 
doszedłem juz do rozwiązania
7 wrz 20:54
jakubs: Metis No to super !
Milu dziękuję, będę walczył
7 wrz 21:25
jakubs: Jest 4.0 i bez warunków na 3 semestr
14 wrz 15:24
Braun:
14 wrz 15:42
daras:
14 wrz 15:48
Braun:
Masz może zadania z tego egzaminu ? Chętnie bym sobie zerknął na poziom
14 wrz 15:51
Mila:
Gratulacje

.
14 wrz 16:38
jakubs: 1. Znajdź rozwiązanie następującego problemu:
2. Korzystając z metody Eulera rozwiąż układ równań różniczkowych
| ⎧ | x'=y+z+1 | |
| ⎨ | y'=x+z |
|
| ⎩ | z'=x+y | |
3.
| | y | |
a) Uzasadnij bez liczenia potencjału, że pole wektorowe F=(2x, |
| , |
| | 1+y2+z2 | |
| | x | |
|
| ) jest potencjalne. |
| | 1+y2+z2 | |
b) Oblicz pracę siły F przy przemieszeniu masy jednostkowej wzdłuż krzywej.
| ⎧ | x(t)=arccost | |
| ⎨ | y(t)=2arcsint | t∊[0,1]
|
| ⎩ | z(t)=4arctg | |
4. Wyznacz masę bryły Ω ograniczonej powierzchniami x=0, y=0, z=0, x+y+z=1 jeżeli jej gęstość w
punkcie (x,y,z) jest równa odległości tego punktu od płaszczyzny y0z.
5. Oblicz pole tej części powierzchni o równaniu x
2+y
2=2z dla której x
2+y
2≤1
6.
a) Znajdź rozwiązanie ogólne równania:
1) y''+4y=0
2) y''+4y=e
2x
b) Przy pomocy metody przewidywań znajdź bez wyliczania współczynników postać rozwiązania
szczególnego równania:
1) y''+4y=x
2*e
x
2) y''+4y=sin2x
3) y''+4y=x
2cosx
7.
a) Sformułuj twierdzenie o funkcji uwikłanej jednej zmiennej.
b) Oblicz drugą pochodną funkcji uwikłanej y=y(x) określonej równaniem
x*e
y+y*e
x−2=0
w punkcie x
0=0
8.
a) Uzasadnij, że funkcje y
1 ≡ 1, y
2 ≡ t
2 tworzą układ fundamentalny równania ty''−y'=0
b) Rozwiąż problem
| ⎧ | ty''−y'=0 | |
| ⎨ | y(−1)=1 |
|
| ⎩ | y'(−1)=−4 | |
14 wrz 16:59
jakubs: w zadaniu 8 nie dopisałem przedziału (−
∞,0)
14 wrz 17:02
Braun:
Bardziej to równania różniczkowe niż analiza 2
14 wrz 17:11
jakubs: Dokładna nazwa przedmiotu to "Matematyka II"
14 wrz 17:15
Mariusz:
jakubs podaj swoje rozwiązanie
18 paź 17:29
Mariusz:
7. września 20:47
Tak tylko że ta twoja pomoc to "pokaż rozwiązane zadanie"
18 paź 17:32