Funkcje
Dorotka: O funkcji y = f(x) wiadomo, że jej dziedziną jest zbiór d = <−4, 8>. Funkcja f przyjmuje
największą wartość równą 10 dla argumentu 6, zaś najmniejszą równą −1 dla argumentu 3.
Czy na tej podstawie można określić dziedzinę i zbiór wartości funkcji g(x) = f(lxl)?
Licze na wasza pomoc!
6 wrz 03:09
Aga1.:

Wykres funkcji f może wyglądać np tak.(kolor niebieski) .takich wykresów można narysować
nieskończenie wiele, ale czerwone punkty nie zmieniają położenia. Jaki jest zbiór wartości
funkcji f?A jak
będzie wyglądać wykres
g(x)=f(IxI)? wiesz?
6 wrz 09:31
Dorotka: Zbiór wartości funkcji f <−1,10>
Narysowalam g(x), Dziedzina <−8,8> Zbior wartosci <−1,10>
W odpowiedzi mam natomiast podane zupelnie co innego.
Co prawda Dziedzina sie zgadza, ale: " Na tej podstawie nie można określić ani ZWf, ani ZWg.
Zachodzi warunek: ZWg ⊂ ZWf.
Ktoś mi to może wytłumaczyć? Aga1.?
6 wrz 20:51
PW: Zbioru wartości nie można określić, bo funkcja nie musi być ciągła (można wymyślić np.taką,
która w ogóle nie przyjmuje wartości z przedziału (2,5]).
6 wrz 20:57
Aga1.:

Oto inny przykład.
Jak teraz będzie?
Jaki wniosek?
6 wrz 22:27