Eksterema lokalne funkcji
Kar: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
2x2 +3xy +y2−2x−y
f'(x) = 4x +3y−2 f''(x) = 4 f'(yx) = 3
f'(y) = 3x+2y −1 f''(y) = 2 f' (xy) = 3
Teraz mam do was pytanie czy jest sens rozwiazywać to rówanie układ równan ?
4x+3y−2 = 0
3x+2y−1= 0 ?
Jesli nie czy mam obliczac wyznacznik macierzy 4 3
3 4 ?
I jesli ten wynzacznik policze to co on mi da ?
6 wrz 01:54
6 wrz 01:58
Kar: czyli wyznacznik macierzy bedzie albo minimum albo maximum ?
6 wrz 02:08
jakubs: Jak jak ? Masz tam ładnie napisane, kiedy będzie minimum, maksimum, lub brak ekstremum.
6 wrz 02:13
Kar: Tzn nie dokonca ogarniam co tam jest napisane , czym jest ten punkt A w moim przypadku
6 wrz 02:25
Kar: Mam minimum ale nei wiem w jakim punkcie
6 wrz 02:27
:): A=(x,y)
4x+4y−1=0
3x+2y−1=0
6 wrz 02:27
Kar: No dobra wyznaczam x i y z tego równania x= 1/2 y =−1/4 i co teraz ?
6 wrz 02:37
:): pytałes/as co to A?.....
6 wrz 02:37
:): Może jest po prostu późno..wróć do tego po wypoczęciu!

Dobranoc
6 wrz 02:38
Kar: aaaaaaaaaaa noo rzeczywiscie,
to naprawde zmęczenie napisałeś/aś A(x,y) a ja sie pytam po wyznaczeniu co dalej...
Dzięki wielkie ! Doooooobranoc
6 wrz 02:40
jakubs:
6 wrz 02:44