prawdopodobieństwo
dzieciol : Z pudełka w którym są 4 kule białe, 5 czerwonych i 6 zielonych losujemy kolejno bez zwracania 4
kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania najpierw kuli białej potem czerwonej a na końcu
dwóch zielonych. Pomoże ktoś? Jakoś nakierować coś podpowiedzieć
5 wrz 22:45
dzieciol : nakieruje ktoś?
6 wrz 09:37
Aga1.:
Ile jest wszystkich kul?
Najpierw ze wszystkich kul losujesz jedną, ile masz możliwości.
Wylosowana kula nie wraca do pudełka(odkładasz ją na bok).
Teraz losujesz drugą kulę, ile masz możliwości?
IΩI=
6 wrz 09:48
dzieciol : IΩI=15 ?
6 wrz 09:53
Kacper:
Policzyłeś kule, a nie moc przestrzeni zdarzeń elementarnych.
6 wrz 09:55
dzieciol : czyli w jaki sposób musze to policzyć?
6 wrz 09:57
Aga1.: Czytałeś ze zrozumieniem zadanie, które wyjaśniłam.
6 wrz 10:02
dzieciol : próbuje to rozwiązywać ale nie idzie mi w ogóle jakoś sobie tego nie potrafie ułożyć w głowie
6 wrz 10:10
Aga1.: Można się pobawić , nie zaszkodzi.
Zrób np z papieru kolorowe kulki , napisz na nich numerki.
Zanurzasz rękę do pudełka i losujesz jedną kulkę (ale możesz wcześniej przewidzieć,że
wylosujesz
b1 lub b2 bub b3 lubb4 lub c5 lub c6 lubc7 lub c8 lub c9 lub z10....
Teoretycznie ile masz możliwości wyciągnięcia jednej kuli, no tyle ile ich jest.
Teraz losujesz drugi raz, ale pamiętaj,że tę wylosowaną odkładasz, nich to będzie np.z15.
Ile Ci kul zostało, ile teraz masz możliwości?
Pamiętaj,że procedurę powtarzasz cztery razy, bo losujesz kolejno 4 kule [C[bez
zwracania]]
6 wrz 10:24
dzieciol : Białych mogę wylosować na 15 sposobów czerwone mogę już na 14 pierwszą zieloną na 13 a drugą
już na 12 sposobów ?
6 wrz 10:43
dzieciol : Ω=32760?
6 wrz 11:00
Aga1.: Może nie warto wymnażać, bo docelowo masz obliczyć prawdopodobieństwo.
Nie możesz białych wylosować na 15 sposobów, bo nie masz ich 15, ale pierwszą kulę niezależnie
od koloru i numeru możesz wylosować na 15 sposobów
IΩI=15*14*13*12
6 wrz 11:14
dzieciol : no dobra i jak dalej mam rozwiązać?
6 wrz 11:16
dzieciol : | | | | | | | | | |
| + | + | + | to później zliczyć i podstawić pod wzór P(A) |
| | | | | |
6 wrz 13:19
Aga1.: Na pewno nie.
Suma (dodawanie) występuje jeśli w sformułowaniu zdania używa się słówka lub.
| | | |
Ponadto np. | oznacza,że ze zbioru 15− elementowego wybieramy 4 elementy i kolejność nie |
| | |
jest istotna ( zanurzamy rękę do pudełka i wyciągamy naraz 4 piłki).
6 wrz 14:40
dzieciol : możesz mi to jakoś rozpisać jak to zadanie powinno wyglądać dobrze?
6 wrz 14:46
6 wrz 14:46
Marcin: rozumiesz dlaczego tak?
6 wrz 14:47
dzieciol : | | | |
a dlaczego dzielimy przez | , tyle wynosi Ω? |
| | |
6 wrz 14:51
Marcin: To jest omega. Losujemy 4 kule, a w sumie jest 15
6 wrz 14:52
dzieciol : wychodzi P(A)= 1591 i to jest poprawny wynik?
6 wrz 14:54
Aga1.: Marcin ,polemizowałabym z Tobą.
Tak byłoby gdyby nie była istotna kolejność, a treść zadania mniej więcej taka ,
W pudełku jest 4 kule białe,5 czerwonych i 6 zielonych.
Z pudełka losujemy 4 kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli czerwonej , jednej białej i 2 zielone.
6 wrz 14:58