Oblicz wartość wyrażenia (nie używaj kalkulatora)
Norbert: √1132−1122−√892−802
5 wrz 22:19
pigor: ..., np. tak :
...=
√(113−112)(113+112)−
√(89−80)(89+80)=
=
√225−
√9*169= 15−3*13= 15−39=
−24. ...
6 wrz 02:08
Norbert: Mi również tak wyszło, a ma być 54, nie wiem jakim to sposobem?...
6 wrz 13:38
pigor: ..., problem zapewne w znaku między danymi pierwiastkami;
miał być +, a jest − ...

minus, a więc

nie nasz problem. ...
6 wrz 13:48
Norbert: He, może tak. Bóg zapłać!
6 wrz 15:24
6 wrz 15:28
Norbert: @ Kasia Tak, wtedy by wyszło, ale chyba w podręczniku zapomniano, że tam pomiędzy jest minus
a nie plus i dlatego tak wyszło, nie wyszło...
6 wrz 17:17