Rozstawienie pinków na szachownicy
Cardano: Na ile sposobów można rozmieścić n pionów na szachownicy 7x9 tak by żadne dwa nie znajdowały
się w tym samym wierszu i tej samej kolumnie. a) n=2 b) n=5 c) n=7.
Ja mam takie podejście w a) wybeiram z 63 pól jedno a potem z 48 następne(63−15=48, minus 15 bo
tyle jest pól w wierszu i kolumnie pionka który zajmuję już pozycję)
dla b)
c) analogicznie
czy moje rozwiązania są dobre bo nie jestem pewien
PW: Punkt c) analogicznie? Szkoda prądu. Szachownica ma 7 wierszy i pionków jest 7, co oznacza że w
każdym wierszu musi znaleźć się pionek. Należy te pionki rozstawić w 7 różnych kolumnach,
sposobów rozmieszczenia jest więc
(wybieramy 7 kolumn spośród 9 i na wszystkie możliwe sposoby przyporządkowujemy je do wierszy).