Oblicz
lola: √4 − √12
Mógłby mi ktoś to raz a dobrze wytłumaczyć?
Liczba pod pierwiastkiem minus kolejna liczba pod pierwiastkiem i to wszystko pod jednym
pierwiastkiem..
5 wrz 21:05
:): ale jakiego wytłumaczenia oczekujesz? (czego?)
5 wrz 21:10
daras: ≈ 0,732
5 wrz 21:13
mat3:
√4−2√3=√(1−√3)2=|1−√3|=√3−1
5 wrz 21:13
Aga1.: Szukaj, Gustlik kiedyś to tłumaczył.
√4−2√3=√(√3−1)2=|√3−1|=
5 wrz 21:14
lola: jak rozwiązuje się zadania tego typu
5 wrz 21:22
Aga1.: Praktyka
a2−2ab+b2=(a−b)2
Patrzymy najpierw na
2√3=2*1*√3
4−2√3=12−2*1*√3+√32=(1−√3)2=(√3−1)2
5 wrz 21:29